Brigada taktičke podrške

Obuka inžinjerije u gašenju požara

22.6.2012

Inžinjerijski bataljon brTP, u koordinaciji sa Teritorijalnom profesionalnom vatrogasnom jedinicom Derventa, 20.06.2012.godine na lokaciji kasarne „Zdravko Čelar“ Derventa, izveo je metodsko-pokaznu vježbu „Pomoć civilnim vlastima u gašenju požara“.

Inžinjerijski bataljon brTP, u koordinaciji sa Teritorijalnom profesionalnom vatrogasnom jedinicom Derventa, 20.06.2012.godine na lokaciji kasarne „Zdravko Čelar“ Derventa,  izveo je metodsko-pokaznu vježbu „Pomoć civilnim vlastima u gašenju požara“.

Među osnovnih misijama jedinica OS BiH je i zaštita lokalnog stanovništva u slučaju prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda. Svjedoci smo da se dolaskom ljeta i ljetnih vrućina opasnost od pojave požara višestruko povećava. Štete koje se u tim slučajevima javljaju su neprocjenjive, a i  priroda se poslije toga teško oporavlja. Da bi se smanjio negativan efekat koji izazivaju požari, potrebno je preventivno djelovati  u smislu dobre obučenosti ljudstva u uvježbavanju procedura u tim slučajevima.

Sadejstvo sa drugim civilnim institucijama je od vrlo velike važnosti, jer se samo dobrom koordinacijom postižu maksimalni efekti u suzbijanju požara. Komandir vatrogasne jedinice Derventa je nakon vježbe izjavio da je saradnja sa Inžinjerijskim bataljonom brTP bitna sa više aspekata. Kao prvo, trenutno djelovanje kao odgovor na pojavu požara najbolje mogu dati pripadnici OS BiH, kako zbog svoje spremnosti, tako i zbog profesionalnosti. Kao drugo, sredstva koja posjeduje inžinjerijski bataljon omogućavaju preventivno djelovanje i sprečavanje širenja požara, skidanjem sloja zemljišta, čime se olakšavaju prilazi kritičnim mjestima.
Zajednička vježba Inžinjerijskog bataljona brTP i Vatrogasne jedinice Derventa se izvodi svake godine u cilju obučavanja pripadnika ove jedinice i sadejstvu  sa civilnim institucijama u slučaju pojave požara ne samo na teritoriji općine Derventa, nego i u cijeloj BiH. Nadamo se da će se ova saradnja nastaviti  i u buduće, što će, svakako, doprinijeti da pripadnici ove jedinice budu bolje uvježbani  da  pruže još veću i adekvatniju pomoć civilnom stanovništvu u suzbijanju požara.

Ovu aktivnost je i medijski propraćena.

Info - brTP