Brigada taktičke podrške

Ceremonija zatvaranja EOD kursa i dodjela certifikata

2.11.2012

U kasarni „Rajlovac OS BiH“ 02.11.2012 godine upriličena je ceremonija dodjele cetifikata polaznicima kursa “Operatora EOD – nivo II”.

U kasarni „Rajlovac OS BiH“ 02.11.2012 godine upriličena je ceremonija dodjele cetifikata polaznicima kursa “Operatora EOD – nivo II”.

Realizacija kursa “Operatora EOD – nivo II” otpočela je 17.09.2012. godine u izvođenju instruktora iz sastava Odjeljenja za obuku Deminerskog bataljona i čete za NUS Brigade taktičke podrške.

Kurs je pohađao 21 polaznik od kojih 14 pripadnika Vojske Makedonije, 6 polaznika iz Agencije za istrage i zaštitu BiH - SIPA i 1 pripadnik OS BiH. Realizacija obuke personala Vojske R. Makedonije je ostvarena na osnovu Plana bilateralne vojne saradnje u 2012. godini između MO BiH i MO R Makedonije.

Ovaj kurs je nastavak saradnje iz aprila 2012. godine kada se prvi dio kursa realizovao u Skoplju, a gdje su instruktori bili pripadnici Odjeljenja za obuku Deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške.
Ceremoniji podjele cetifikata su pored predstavnika OS BiH prisustvovali Ambasador R. Makedonije, predstavnici SIPA-e BiH te predstavnici EUFOR-a.

Prisutnima su se obratili zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije brigadni general Sakib Forić i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH general major Rizvo Pleh koji su istakli značaj izvođenja obuke na regionalnom nivou.
Nakon podjele cetifikata polaznicima kursa, za prisutne goste i predstavnike medija upriličen je TT zbor na kojem je prezentovana EOD oprema.

Info – BrTP