Brigada taktičke podrške

Podjela certifikata polaznicima „Osnovnog deminerskog kursa za humanitarno deminiranje“

12.11.2012

U kasarni „Rajlovac OS BiH“ 09.11.2012 godine polaznicima Osnovnog deminerskog kursa izvršena je podjela cetifikata.

U kasarni „Rajlovac OS BiH“ 09.11.2012 godine polaznicima Osnovnog deminerskog kursa izvršena je podjela cetifikata.
Osnovni deminerski kurs izvodili su instruktori Odjeljenja za obuku deminerskog bataljona brTP u periodu od 15.10. do 09.11.2012 godine. Na „Osnovni deminerski kurs za humanitarno deminiranje“ u Odjeljenju za obuku izvršen je prijem 25 polaznika iz sastava brTP, 5.pbr, 6.pbr, br.ZS i PZO i Komande podrške od kojih je njih 20 uspješno završilo kurs.

U povodu završetka kursa i podjele cetifikata prisutnima se, uz čestitke o završenom kursu, obratio i komandant Deminerskog bataljona pukovnik Dževad Zenunović.

Nakon izvođenja stručno specijalističke obuke uspješni polaznici će pristupiti stručno specijalističkoj obuci koja će se realizovati u kasarni „Rajlovac OS BiH“. Obuku će izvesti tim starješina iz sastava Deminerskog bataljona koji će u realističnom okruženju izvršiti obuku polaznika kursa otvarajući „lažno deminersko radilište“ pridržavajući se propisanih standarda za operacije humanitarnog deminiranja.

Nakon realizacije ovog kursa 19.11.2012 godine u Odjeljenu za obuku deminerskog bataljona planirana je realizacija petog po redu Osnovnog deminerskog kursa s ciljem popune personala ključnim deminerskim osobljem koje će u narednom periodu biti uključeno u realizaciju humanitarnog deminiranja, ispunjavanje godišnjeg plana i doprinosu sveukupnoj sigurnosti stanovništva BiH.
Realizaciji petog po redu kursa planirano je prisustvo 35 vojnih lica iz sastava 4.pbr, 5.pbr, 6.pbr, bVP brTP, Bataljona veze, Inž.bataljona, KP i Deminerskog bataljona brTP.

Info-brTP