Brigada taktičke podrške

Brigada taktičke podrške OS BiH

1.1.2010

Brigada taktičke podrške je, i u personalnom i u materijalnom smislu, najkompleksnija jedinica OSBiH, formacijski je najmnogoljudnija, specijalistički najzahtjevnija i lokacijski najrasprostranjenija širom Bosne i Hercegovine.

Brigada taktičke podrške je, i u personalnom i u materijalnom smislu, najkompleksnija jedinica OSBiH, formacijski je najmnogoljudnija, specijalistički najzahtjevnija i lokacijski najrasprostranjenija širom Bosne i Hercegovine.
Njena posebnost i specifičnost je u potpunoj multietničnosti te u tome što u reformi odbrane nije imala ni pravnog ni fizičkog prethodnika, nego je i kvantitativno i kvalitativno nova jedinica. Najosjetljivija mjesta u smislu personalne formacije, a koja su od ključnog značaja za funkcionisanje i djelotvornost borbeno operativnih sistema su u jedinicama brTP, od uspostave i održavanja sistema veze pa do atomsko-biološko-hemijske odbrane.

Kada je u pitanju materijalna formacija OS BiH u Brigadu taktičke podrške je raspoređena najsofisticiranija tehnika, koja podržava vrlo kompleksne rodove kao što su elektronsko izviđanje i obavještavanje, sistemi veze, ABHO, ili pak vojno obavještajni rod. Oklopni bataljon je nosilac Oklopno mehanizovanog roda u OSBiH, u smislu integrisanja borbeno operativnih sistema manevra i paljbene moći.

Inžinjerijski bataljon je takođe osnovna jedinica kada je u pitanju izvršenje jednog od 4 zadataka OSBiH, a to je pomoć civilnim institucijama u državi. Ona je nosilac roda inžinjerije u OS BiH i u praksi najangažiranija na poslovima pomoći civilnim strukturama i stanovništvu. Deminerski bataljon je nosilac poslova deminiranja u OS BiH kao još jednog elementa iz zadataka OS BiH, dakle vrlo važnog posla humanitarnog deminiranja koji je i u državnim prioritetima BiH. Ona u svom sastavu ima četu za uništavanje NUS-a, koja je bila nosilac angažmana OS BiH u mirovnim misijama, i nosilac je trećeg elementa iz misije OS BiH. BrTP u svom sastavu ima Bataljon vojne policije, elitni dio roda pješadije u OSBiH, koja svakodnevno izvršava najkompleksnije zadatke iz domena vojnopolicijskih poslova. U formacijskom smislu organski dio ovog bataljona su i Počasna jedinica OS BiH, i Orkestar OS BiH koji su nosioci protokolarnih aktivnosti OS BiH.

Brigada taktičke podrške je nosilac šest rodova OS BiH, a i sedmi je kroz vojnu policiju kao elitnu pješadijsku jedinicu itekako zastupljen. Ovakva struktura iziskuje vrlo senzibilan, stručan i krajnje profesionalan pristup planiranju, organizaciji, a posebno obuci u brTP. I ono što svakako treba reći i naglasiti je da brTP daje esencijalnu podršku za izvršenje misije OSBiH na taktičkom nivou, ali ne samo pješadijskim brigadama nego kompletnim oružanim snagama.
Brigada je takođe u izvršenju velikog broja zadataka i sama nosilac izvršenja gdje ona treba primati podršku i gdje je taj nivo izvršenja, zbog specifičnosti strukture, vrlo često na operativnom i strategijskom nivou. BrTP nije jedinica logističke niti servisne podrške, nego jedinica koja daje borbenu podršku Oružanim snagama u izvršenju misije, a zbog svoje “rodovske” strukture vrlo često je neposredni nosilac izvršavanja zadatka kojoj će se, u organizaciji za izvršenje zadatka, dodati elementi pješadijskih jedinica.

Komanda brTP, Bataljon vojne policije, Vojnoobavještajni bataljon i vod veze smješteni su u Rajlovcu, Oklopni bataljon i četa ABHO u Tuzli, Deminerski bataljon u Bugojnu sa deminerskim timovima raspoređenim po cijeloj BiH, Inžinjerijski bataljon u Derventi i Bataljon veze na Palama sa 14 radio-relejnih čvorišta na lokacijama: Kozara, Prijedor, Han Pijesak, Foča, Trebinje, Srebrenik, Kladanj, Žepče, Mostar, Kiseljak, Bihać, Travnik i Sarajevo. Vrijeme od formiranja do danas dokazuje izuzetnu uspješnost brTP, realizovani su svi postavljeni zadaci, a posebno oni koje je NATO kroz Partnerstvo za mir i učešće u operacijama podrške miru postavio pred OS BiH. Deminirani su milioni kvadratnih metara, sanirani i rekonstruisani kilometri puteva, održavani funkcionalnim najvažnija radio-relejna čvorišta, učinjene na stotine vojno-policijskih pratnji i osiguravanje vrlo važnih vojnih i civilnih manifestacija i ličnosti u BiH, spremno su reagovali na mnoge vanredne zadatke dobivane od nadređenih.

Uz sve to uspješno je realizovana i vrlo kvalitetna obuka i stvoreni su preduslovi za njeno poboljšanje, te uz sve probleme i ometače koji su se svakodnevno osjećali, koji su bili i materijalne i nematerijalne prirode, nije se desio niti jedan teži incident u jedinici.