Brigada taktičke podrške

Realizacija Kursa za trenere PREG-a i predaja pasa od strane Švicarske Vlade i NPA

19.2.2013

U kasarni Božan Šimović u Čapljini 14.02.2013 godine upriličena je ceremonija primopredaje 3 (PREG-e) psa za otkrivanje exploziva i dodjela cetifikata uspješno završenim polaznicima kursa za obavljanje aktivnosti vodiča pasa.

U kasarni Božan Šimović u Čapljini 14.02.2013 godine upriličena je ceremonija primopredaje 3 (PREG-e) psa za otkrivanje exploziva i dodjela cetifikata uspješno završenim polaznicima kursa za obavljanje aktivnosti vodiča pasa.

Ceremoniji primopredaje pasa za otkrivanje exploziva koje je donirala Švicarska Vlada u saradnji sa NPA (Norveška narodna pomoć) prisustvovali su zamjenica ministra odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš u pratnji predstavnika MO BiH, predstavnici OS BiH iz sastava OK OS BiH, K-dant Deminerskog bataljona i predstavnici NPA na čelu sa doc dr. Lisica Darvinom, kao i ambasador Švicarske Vlade dr. Andre Schaller. U cilju nastavka implementacije memoranduma o razumjevanju, sprovođenja jačanja kapaciteta MO OS BiH i NPA na poligonu NPA Blagavac – opština Vogošća u periodu od 03.12.2012 godine do 14.02.2013 vršila se realizacija kursa za tri trenera PREGA.

Centar za obuku pasa NPA Blagovac posjeduje vrhunske kapacitete za obuku pasa za otkrivanje eksploziva (zatvorene i otvorene štenare, veterinarsku ambulantu, poligone za obuku i kondicioniranje pasa itd). Pregiranje kao metod pronalaženja minsko explozivnih sredstava a potom i čišćenja od mina i NUS-a, intezivno se koristi u procesu humanitarnog deminiranja od strane deminerskih jedinica OS BiH po standardnim operativnim procedurama, što daje dobre rezultate u reduciranju sumljivih površina u tehničkom izviđanju, otkrivanju prvih mina u površinama niske gustoće kada ne postoji precizna evidencija o lokaciji mina, čiščenju površina sa čvrstom podlogom i zagađenim metalom (građevine, makademski putevi, kamene, betonske i asvaltne podloge itd) i čišćenju površina poslije mašinske pripreme zemljišta za uznemiravanjem tla, uzrokovanjun u kontroli kvaliteta deminiranja i čišćenju staze radi brzog prilaska žrtvi od mine.

Sve prege koje se nalaze u sastavu deminerskog bataljona vrše obavezno testiranje i doobuku pasa. Akreditacija se izdaje od strane BH MAC-a. Po SOP-u svaki mjesec se nad pregama vrši interno ocjenjivanje sposobnosti a ocjena sposobnosti od strane BH MAC-a se sprovodi svakih šest mjeseci. U 2013 godini metodom pregiranja planirano je da se izvrši deminiranje 296 281 m2 miniranog zemljišta,nakon čega će se izvršiti redukcija površine od oko 1 000 000 m2.
Ova donacija od tri psa značajno će koristiti u ispunjenju godišnjeg plana protivminskih akcija OS BiH.

Info-brTP