Brigada taktičke podrške

Uručivanje certifikata polaznicima kursa za operatera stroja za pripremu površine u humanitarnom deminiranju

20.3.2013

Za šest uspješno završenih polaznika obuke iz sastava Deminerskog bataljona 14.03.2013 godine izvršeno je uručivanje cetifikata o završenom kursu za operatere za mašinsku pripremu površine u humanitarnom deminiranju.

Uručivanje certifikata u ime predstavnika organizacije NPA izvršio je komandant Deminerskog bataljona brTP pukovnik Dževad Zenunović.

Obuku personala izveli su instruktori iz nevladine Norveške organizacije NPA (Norveška narodna pomoć), a sve u cilju nastavka sprovođenja plana jačanja kapaciteta MO-Deminerskog bataljona OS BiH i NPA koji se odvija u periodu 2010/2014 godine i osposobljavanja pripadnika Deminerskog bataljona za rukovanje mašinom.

Obuka operatora mašine za mašinsku pripremu zemljišta realizovala se kroz 40 nastavnih a po Planu i programu kursa organizacije NPA. Obuka se realizovala na lokaciji kasarne „Sinovi Posavine“ Orašje i na lokalitetu Lončara.

Obuka polaznika kursa se realizovala na mašini « Mini MineWolf » koja spada u grupu mašina srednje težine i namijenjena je za mehaničku pripremu zemljišta za deminiranje i tehničko izviđanje .

U mogućnosti je da ukloni lake/srednje protutenkovske (AT) i protupješadijske (AP) mine do 6,5 kg TNT i do dubine od 20 cm.

U cilju realizacije sprovođenja plana jačanja kapaciteta MO-Deminerskog bataljona OS BiH i NPA u 2013 godini od strane organizacije NPA planirana je dodjela na upotrebu jedne ovakve mašine Deminerskom bataljonu.

 

Info-brTP