Brigada taktičke podrške

„Proceudre vođenja trupa“ u Inžinjerijskom bataljonu

22.3.2013

U Inžinjerijskom bataljonu brTP 22. marta završena je obuka pod nazivom „Procedure vođenja trupa“, realizovana od strane pripadnika MMT EUFOR-a (slovenački kontigent).

Ova obuka je trajala 2 sedmice na lokaciji kasarne „Zdravko Čelar“ Derventa, a tim povodom je izvršena podjela certifikata pripadnicima koji su uspješno završili ovu aktivnost. Opšti cilj ove obuke bio je usavršavanje podoficira u ulozi instruktora pored sticanja znanja od strane vojnika po temama iz procedura vođenja trupa. Izvođači su bili podoficiri koji su praćeni od pripadnika MMT EUFOR-a. Tokom obuke svaki od polaznika-vojnika je imao obavezu da se upozna sa radom na karti, upotreba koordinatomjera, izdavanje OPNAR-a i provođenje kroz sledeće vježbe:

„Izrada kampa za prihvat izbjeglog stanovništva“,

„Spašavanje i prevoz izbjeglog stanovništva preko rijeke“,

„Zaprečavanje mosta“ i „Obezbjeđenje kampa inžinjerijskim preprekama“.

Stavljanjem u ulogu instruktora zaokružuje se ciklus obuke koju je izveo slovenački MMT sa pripadnicima Inžinjerijskog bataljona.

Polaznici ovog kursa su bili izuzetno motivisani jer podoficiri koji su izvodili nastavu su certifikovani kao instruktori, a vojnicima je ovo i jedna od stepenica kursiranja za podoficire. Saradnja sa EUFOR-om je bila na visokom nivou, a značaj njihovog prisustva je ispoljen kroz iskustvo kao instruktora te oprema koja nam je ovom prilikom bila ustupljena na korištenje.

Info-brTP