Brigada taktičke podrške

Posjeta delegacije OS Čilea i NPA, OS BiH – Deminerskom bataljonu

17.4.2013

Delegacija iz sastava OS Čilea i tima predstavnika NPA (Norveška narodna pomoć) je 16.04.2013.godine izvršila posjetu Deminerskom bataljonu u kasarni „Rajlovac OS BiH“ s ciljem sagledavanja stanja i aktivnosti deminerskog bataljona.

Prihvat delegacije izvršio je Zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije brigadni general Sakib Forić, a informativni brifing izvršio je Načelnik odjeljenja za deminiranje i uništenje NUS-a brigadir Asim Spahić. Kroz informativni brifing brigadir Spahić je izložio mjesto, ulogu i rezultate u provođenju PMA OS BiH u Bosni i Hercegovini, aktivnosti deminerskog bataljona kroz organizacijsko-formacijsku strukturu OS BiH, prezentaciju deminerskih aktivnosti u period 2002-2012.godine, planirane deminerske operacije u 2013. godini, kao i predstavljanje postignutih rezultata u okviru učešća pripadnika čete za NUS u mirovnim misijama u Iraku, realizaciji uništenja nestabilne municije metodom otvorene detonacije od strane čete za NUS deminerskog bataljona.

Kroz informativni brifing istaknuta je i značajna saradnja koja se ostvarila između MO BiH i organizacije NPA u vezi sa provođenjem Plana za jačanje kapaciteta MO-Deminerskog bataljona OS BiH. Nakon predstavljanja deminerskih aktivnosti u provođenju protivminskih akcija, prisutnim gostima obratio se brigadni general Sakib Forić koji se zahvalio prisutnim na posjeti i predložio razvijanje saradnje između OS Čilea, OS BiH i NPA.

Po završetku informativnog brifinga pukovnik Juan Orlando Mendoza iz sastava OS Čilea se zahvalio na priređenoj prezentaciji, uputio čestitke za postignute rezultate i istakao da bi dobro došla saradnja i razmjena iskustva između OS BiH i OS Čilea. Na kraju je upriličen TT zbor na kojem je prezentovana deminerska i EOD oprema.

Info-brTP