Brigada taktičke podrške

Posjeta Vojnog atašea SAD Inžinjerijskom bataljonu

18.4.2013

U Inžinjerijskom bataljonu brTP 16. aprila boravio je Vojni ataše SAD-a brigadir Skot Miler. Delegaciju u kasarni „Zdravko Čelar“ primio je komandant inžinjerijskog bataljona pukovnik Dragoljub Čubrilović uz prisustvo Načelnika štaba brTP brigadira Garić Nenada.

Cilj ove posjete bio je upoznavanje Vojnog atašea SAD-a sa radom i opremom inžinjerijskog bataljona, te razgovor o mogućnostima proširenja saradnje i raznih oblika pomoći kroz programe ODC-a. Tokom brifinga koji je predstavljen od strane komandanta inžinjerijskog bataljona, brigadir Miler je posebno pokazao zainteresovanost za cjelokupni dosadašnji doprinos ove jedinice prema civilnim strukturama, kao i za nivo obučenosti ljudstva i stanja sredstava koji se angažuju prilikom inžinjerijskih radova. Pukovnik Čubrilović je predstavio najznačajnije projekte na kojima je inžinjerijski bataljon bio angažovan od svog formiranja do danas, a poseban osvrt je napravio prema saradnji ove jedinice sa pripadnicima OS SAD, a koja se realizovala kroz rekonstrukciju osnovnih škola u Vlasenici, Varešu, Foči i Mostaru, rekonstrukciju spomen obilježja na Igmanu i najskorije aktivnosti, izgradnju vodovoda u Bosanskoj Krupi i uništenje NUS-a u Glamoču. Uz to je naglasio i osnovne probleme sa kojima se susreće inžinjerijski bataljon od kojih su zakonska odredba koja reguliše starosnu dob vojnika po ugovoru (35 god) i zastarjelost sredstava i opreme kao najveći problem.

Gospođa Lisa Hubard koja je bila dio delegacije Vojnog atašea bila je zainteresovana za pokretanje projekata civilno-vojne saradnje inžinjerijskog bataljona sa osnovnim i srednjim školama u cilju približavanja i popularizovanja vojničkog poziva prema mladima u BiH.

Ovom posjetom od strane Odbrambenog vojnog atašea SAD još jednom je istaknut značaj koji se pridaje aktivnostima inžinjerijskog bataljona kao jednog od temelja funkcionisanja OS BiH.

Info-brTP