Brigada taktičke podrške

Posjeta delegacije predstavnika Evropske komande OS SAD Deminerskom bataljonu

25.4.2013

Predstavnici programa menadžer za humanitarno deminiranje US EUCOM i predstavnici Ambasade SAD su 23.04.2013.godine posjetili Deminerski bataljon brTP u kasarni „Rajlovac OS BiH“ s ciljem sagledavanja stanja i aktivnosti deminerskog bataljona i mogućnosti uspostavljanja saradnje po pitanju realizacije obuke deminerskog osoblja.

Prihvat delegacije, predstavljanje personala iz komande brTP i deminerskog bataljona, te iznošenje Plana aktivnosti tokom realizacije posjete izvršio je Načelnik odjeljenja za deminiranje i uništenje NUS-a brigadir Asim Spahić.

Komandant Deminerskog bataljona pukovnik Dževad Zenunović je kroz informativni brifing izložio mjesto ulogu i rezultate u provođenju PMA OS BiH u Bosni i Hercegovini, aktivnosti deminerskog bataljona kroz organizacijsko-formacijsku strukturu OS BiH, prezentaciju deminerskih aktivnosti u periodu 2002-2012.godine, planirane deminerske operacije u 2013.godini, kao i predstavljanje postignutih rezultata u okviru učešća pripadnika čete za NUS u mirovnim misijama u Iraku, realizaciji uništenja nestabilne municije metodom otvorene detonacije od strane čete za NUS deminerskog bataljona. Također su istaknute i trenutne aktivnosti Deminerskog bataljona po pitanju realizacije deminerskih aktivnosti, uništavanja NUS-a i obuke koja se realizuje.

Nakon izvršenog informativnog brifinga predstavnici programa menadžer za humanitarno deminiranje US EUCOM i Ambasade SAD-a su se interesovali za realizaciju obuke deminerskog i medicinskog osoblja, za opremu kojom ova jedinica raspolaže i predložili saradnju u realizaciji obuke deminerskog osoblja. Predstavnici navedenih organizacija predložili su integrisanu obuku koju bi izvršili instruktori iz sastava centra za humanitarno deminiranje SAD-a i instruktori iz sastava OS (Deminerskog bataljona/BrTP). Poslije je uslijedila konstruktivna rasprava o mogućoj saradnji, upriličen je TT zbor na kojem je prezentovana deminerska i EOD oprema kao i poligoni za izvođenje deminerske i EOD obuke. Navedena delegacija će u okviru posjete deminerskom bataljonu 24.04.2013 godine posjetiti deminersko radilište Porebnice 7 u opštini Gradačac.       

info: brTP