Brigada taktičke podrške

Početak realizacije Osnovnog deminerskog kursa za buduće deminere (ODK 13-2)

9.5.2013

U kasarni “Rajlovac OS BiH” 06.05.2013 godine otpočela je realizacija Osnovnog deminerskog kursa (ODK) u skladu sa planom kurseva za 2013 godinu, a cilj realizacije jeste obučavanje budućih deminera i popunjavanje personalom upražnjenih formacijskih mjesta u jedinicama deminerskog bataljona.

Realizaciju kursa izvršit će instruktori iz sastava Odjeljenja za obuku u vremenskom periodu od 06.05 do 31.05.2013 godine u kasarni „Rajlovac OS BiH“ nakon čega će uspješno završeni polaznici kursa nastaviti praktično uvježbavanje aktivnosti u minskom polju otvarajući „lažno deminersko radilište. Praktični dio obuke će se odvijati također na poligonu kasarne Rajlovac u trajanju od dvije sedmice. Na „Osnovni deminerski kurs“ u odjeljenju za obuku planiran je prijem 29 polaznika od čega 4 žene. Iz sastava deminerskog bataljona kurs pohađa jedanaest novoprimljenih vojnika koji su završili Osnovnu obuku u CBO u Pazariću i raspoređeni su na određena formacijska mjesta,dok su ostali polaznici kursa pripadnici iz sastava BrTP,5pbr,6pbr,br ZS PZO Komande podrške. Svi polaznici kursa su potpisali izjavu za obavljanje deminerskih zadataka u procesu humanitarnog deminiranja.

Polaznicima kursa će se kroz 140 nastavnih sati pružiti potrebna znanja i neophodne vještine za obavljanje zadataka u procesu humanitarnog deminiranja.

Nakon završene obuke usljedit će uključivaje vojnika u deminerska odjeljenja i postepeno uvođenje u rad koje bi se odvijalo pod pojačanim nadzorom od strane komandira odjeljenja s ciljem sticanja iskustva za samostalno izvođenje deminerskih zadataka.

Info-brTP