Brigada taktičke podrške

Počela realizacija EOD kursa - nivo III pripadnika NUS čete

15.5.2013

U kasarni „Rajlovac OS BiH“ 13.05.2012. godine počela je realizacija kursa operatora EOD - nivo III.

Ovaj kurs pohađa ukupno 30 polaznika koji su završili predhodni nivo EOD obuke (nivo II) iz sastava čete za NUS /Deminerskog bataljona brTP. Realizaciju kursa izvodit će primarni instruktori iz sastava Američke agencije “General Dynamics” i četiri sekundarna instruktora iz sastava čete za NUS koji su završili EOD školu u SAD.

Kurs će se odvijati u periodu od 13.05. do 20.09.2013. godine, u kasarni “Rajlovac OS BiH” koja posjeduje dobre uslove za izvođenje ove obuke. Kroz ovaj nivo EOD obuke polaznicima kursa će biti predstavljene najsavremenije procedure i alati za uklanjanje NUS-a, s nuklearnim, hemijskim i biološkim punjenjima.Na kraju obuke polaznici polažu ispit, a uspješno završenim polaznicima bit će dodijeljeni certifikati o završenom nivou EOD obuke (IED I BCMD- tehničar za uklanjanje improvizovanih i biološkohemijske municije).

Kurs je otvorio zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH za operacije brigadni general Sakib Forić  koji je polaznicima poželio dobrodošlicu i uspješno pohađanje ovoga veoma značajnog kursa iz oblasti EOD-a.

Info: brTP