Brigada taktičke podrške

Svečanost povodom početka obuke deklarisanih jedinica u Oklopnom bataljonu

29.5.2013

Na poligonima Oklopnog bataljona 27.05.2013. godine u VB „Dubrave“ počela je obuka deklarisanih jedinica 6. pbr i Deminerskog bataljona u radu sa oklopnim borbenim sredstvima, odnosno sa OT M113 A2.

Cilj je dostizanje potrebnog nivoa obučenosti deklarisanih jedinica OS BiH i priprema za SEL 2 ocjenjivanja po OCC E&F konceptu. 

Na svečanosti koja je upriličena povodom početka obuke, dobrodošlicu polaznicima obuke je poželio komandant Oklopnog bataljona pukovnik Muhidin Ibraković, a zatim i uvodnu riječ o toku obuke i aktivnostima vezanim za obuku.

Obuka će biti realizovana kroz šest nedjelja. Aktivnosti i obuka su koncipirani tako da se polaznici upoznaju sa karakteristikama sredstva, tehničkim sposobnostima, naoružanjem, održavanjem, upravljanjem i praktičnom upotrebom u terenskim uslovima. Nakon teoretske obuke polaznici će uvježbavati taktičke radnje u ulozi nišandžije na mitraljezu M2 i vozača. Planirano je da se završetak obuke izvede na poligonu Manjača gdje bi polaznici obuke dobili i certifikate o uspješno završenoj obuci. Krajnji cilj je dostizanje stepena obučenosti za SEL 2 ocjenjivanje po OCC E&F konceptu.

Info-BrTP