Brigada taktičke podrške

Sanacija puta u općini Srebrenica

23.7.2013

Pripadnici inžinjerijskog bataljona brTP su u periodu od 17.06. do 04.07.2013.godine izvršili sanaciju puta u općini Srebrenica, koji vodi do manastira „Pokrov Presvete Bogorodice“ Karno i nekoliko povratničkih zaseoka sa mješovitim stanovništvom u dužini od 2500 metara.

Sanacija puta je izvršena na relaciji Zeleni Jadar – Karno i predstavlja humanitarnu aktivnost koja se odnosi na davanje podrške i pružanje pomoći Eparhiji Zvorničko-Tuzlanskoj Srpske pravoslavne crkve. Pored toga, pripadnici inžinjerijskog bataljona su izvršili i sanaciju puta ispod manastirskog kompleksa (300 m) te uređenje terena oko manastira. Ova aktivnost je od velikog značaja za stanovnike ovog kraja, jer je ovaj put bio u velikoj mjeri dotrajao i oštećen te su bili otežani uslovi za odvijanje saobraćaja a time i uobičajene svakodnevne aktivnosti mještana. Za sam manastir ovaj put predstavlja važnost zbog radova koji se tiču obnove i izgradnje pomoćnih objekata u manastirskom kompleksu. Inače, počeci izgradnje manastira sežu još iz 13. vijeka, u vrijeme dinastije Nemanjića. Kroz istoriju, ovaj objekat je trpio rušenja i razaranja u više navrata a sada se pristupilo obnovi kako bi se uspostavio normalan život monaha i sveštenika u manastiru. Inžinjerijski bataljon brTP će ostati upamćen kao jedan od učesnika u oživljavanju ovog već zaboravljenog spomenika religije i kulture pravoslavnih vjernika.

Izvršavanjem ovog zadatka, inžinjerijski bataljon je još jednom pokazao da je u svakom trenutku spreman staviti svoje resurse na raspolaganje civilnim strukturama da bi olakšao i unaprijedio život građana u BiH.

Info-brTP