Brigada taktičke podrške

Dodjela certifikata polaznicima napredne EOD obuke

30.9.2013

U kasarni „Rajlovac OS BiH“ 27.09.2013.godine završen je kurs operatora EOD –nivo III, a koji je otpočeo 13.05.2013 i trajao 19 sedmica.

Ceremoniji uručenja uvjerenja polaznicima obuke prisustvovali su predstavnici OS BiH, predstavnici policijskih struktura-državnih i entitetskih, kao i predstavnici ODC-pri Ambasadi SAD u BiH, zamjenik komandanta za resurse brigadni general Ivica Jerkić, zamjenik OK OS BiH za operacije brigadni general Sakib Forić, Načelnik odjeljenja za deminiranje i uništavanje NUS-a brigadier Asim Spahić, komandant Brigade taktičke potpore brigadir mr. Esad Šejtanić, Komandant deminerskog bataljona pukovnik Dževad Zenunović, kao i mnogobrojni predstavnici iz različitih civilnih i vojnih struktura.

Ovaj kurs pohađalo je ukupno 20 polaznika koji su završili predhodni nivo EOD obuke (nivo II) iz sastava čete za NUS deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške. Sam kurs su izvodili četiri primarna instruktora iz sastava Američke agencije “General Dynamics” i četiri sekundarna instruktora iz sastava čete za NUS koji su završili EOD školu u SAD, u kasarni „Rajlovac OS BiH“ koja posjeduje dobre uslove za izvođenje teoretskog i praktičnog dijela obuke. Kroz ovaj nivo EOD obuke polaznicima su predstavljene najsavremenije procedure i alati za uklanjanje NUS-a, s nuklearnim, kemijskim i biološkim punjenjima.

Uspješno završenim polaznicima su dodijeljeni cetifikati o završenom nivou te je izvedena metodsko-pokazna vježbu“Reakcija EOD tima na improvizirane naprave“.

Prisutnima su se obratili predstavnik iz agencije “General Dynamics”, predstavnik ODC, zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije brigadni general Sakib Forić koji je uspješno završenim polaznicima poželio uspješan rad i primjenu znanja iz ovog veoma značajnog kursa iz oblasti EOD-a.

Najzaslužnijim polaznicima koji su tokom kursa pokazali najbolje rezultate izrečene su pohvale. 

Brigadni general Sakib Forić je i u izjavi za medije istakao je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u realizaciji zajedničke obuke i predložio nastavak suradnje s obzirom da OS BiH posjeduju najsuvremeniju EOD opremu i raspolažu obučenim personalom iz oblasti EOD.

Info-brTP