Brigada taktičke podrške

Inžinjerijski radovi u općini Derventa

29.10.2013

Pripadnici inžinjerijskog bataljona OS BiH su u periodu od 26.09.-18.10.2013.godine angažovani na projektu pomoći civilnom stanovništvu, a koji se realizuje na području općine Derventa.

Radi se o sanaciji i popravci lokalnih makadamskih puteva ukupne dužine oko 11,5 km, čišćenju školskog dvorišta u Bišnji i regulaciji toka rijeke Ukrine u selu Rapćani. Za stanovništvo ovih sela značaj ovih radova se ogleda u stvaranju uslova za normalnije odvijanje saobraćaja. Poznato je da dobri putevi predstavljaju jedan od osnovnih preduslova za ekonomski opstanak i razvoj svake zajednice. Ovaj projekat se izvodi na nekomercijalnoj osnovi u saradnji sa općinom Derventa. Ove aktivnosti je obišao i načelnik Općine Derventa gospodin Milorad Simić zajedno sa komandantom inžinjerijskog bataljona pukovnikom Čubrilović Dragoljubom i to na mjestu regulacije toka rijeke Ukrine u selu Rapćani. Načelnik općine je istakao značaj saradnje sa OS BiH jer se uključivanjem inžinjerijskog bataljona u radove koji su njihovom domenu dobijaju znatne uštede u realizaciji projekata opštine. Pukovnik Čubrilović je istakao zadovoljstvo što se nastavlja uspješna saradnja sa općiinom Derventa. Osvrnuo se na trenutne aktivnosti kod mosta u Rapćanima naglasivši simboliku radova, jer je ovaj isti most sagrađen od strane JNA prije 30 godina.

Ovo nije prvi put da su pripadnici ove jedinice angažovani na sanaciji puteva u ovoj opštini, što je plod veoma dobre saradnje inžinjerijskog bataljona sa lokalnim stanovništvom. Ali ipak jedna od najznačajnijih aktivnosti bataljona na teritoriji ove općine je pomoć u spašavanju lica i imovine prilikom poplava u Derventi 2010.godine. Od tada je saradnja inžinjerijskog bataljona sa Derventom još intenzivnija, a kao rezultat toga je i izvođenje zajedničkih vježbi svake godine sa Civilnom zaštitom Derventa u cilju efikasnijeg djelovanja u slučaju elementarnih nepogoda. Treba istaći da se uključivanjem pripadnika inžinjerijskog bataljona u projekte pomoći lokalnim zajednicama ostvaruje jedna od tri osnovne misije OS BiH. Na taj način se pokazuje da je ova jedinica spremna u svakom trenutuku staviti na raspolaganje svoje ljudske i materijalne resurse građanima BiH. 

Info-brTP