Brigada taktičke podrške

Učešće pripadnika NUS čete u Međunarodnoj vježbi specijalnih snaga u Pančevu

30.10.2013

U periodu od 20.10 do 26.10.2013. godine u Pančevu, Republika Srbija, realizovana je Međunarodna vježba specijalnih snaga pod kodnim imenom „B-9“ „CJSE EAGLE /LIVEX“.

Učešće MO i OS BiH  u ovoj vježbi dali su pripadnici NUS čete Deminerskog bataljona brTP. Pored pripadnika OSBiH na vježbi su učestvovale specijalne jedinice Srbije, Rumunije, Bugarske, Grčke, Crne Gore, Makedonije i Turske. U navedenom periodu održavanja vježbe specijalne jedinice su uvježbavale zajedničke protuterorističke akcije, a pripadnici EOD tima OS BiH su specijalnim snagama pružili punu EOD podršku u izvođenju akcija. Ovo je bio prvi put da EOD jedinica OS BiH djeluje na međunarodnoj vježbi i da na djelu prezentira svoju opremu i znanje koje su stekli u proteklom periodu. EOD tim bio je u sastavu od četiri EOD operatera 3 nivo. Pored EOD tima u Komandi bataljona specijalnih snaga, podršku štabnim operacijama OS BiH su pružile sa učešćem jednog EOD oficira i jednog podoficira koji su u potpunosti uzeli učešće u planiranju i praćenju specijalnih protuterorističkih operacija.

Tokom same vježbe pripadnici EOD OS BiH su prikazali opremu koju koriste u borbi protiv improvizovanih ubojnih sredstava (IED). Tokom vježbe našem timu priključen je i EOD tim Vojske Srbije koji je iskazao interesovanje i podršku za zajednički rad. I u ovom segmentu pripadnici EOD OS BiH su pokazali visok nivo profesionalizma i sinhronizacije rada u međunarodnom okruženju. Zadnjeg dana vježbe organizovan je dan visokih zvanica gdje je jedinicu OS BiH na vježbi posjetio komandant Brigade taktičke podrške, brigadir mr. Esad Šejtanić, koji јe izrazio pohvalu za profesionalizam i obučenost naših pripadnika. Pored komandanta brTP, jedinicu su obišli i Načelnik generalštaba, Komandant KoV i Komandant Specijalne brigade Vojske Srbije, koji su iskazali zahvalnost za učešće i visok nivo obučenosti pripadnika OS BiH. Na završnoj vježbi pripadnici EOD OS BiH prezentirali su visok nivo obučenosti i sinhronizacije rada različitim specijalnim jedinicama koje su djelovali u području operacija. U vježbi je djelovalo 5 specijalnih timova, 5 helikoptera i 1 EOD tim, ukupno 140 pripadnika specijalnih jedinica 8 zemalja iz sastava vojski jugoistočne Europe.

Info-brTP