Brigada taktičke podrške

Procjena borbene gotovosti Inžinjerijskog bataljona

28.10.2013

U inžinjerijskom bataljonu je 22.10.2013.godine izvršena procjena borbene gotovosti od strane tima starješina iz OK OS BiH na čelu sa brigadnim generalom Forić Sakibom.

Cilj procjenjivanja borbene gotovosti bilo je utvrđivanje stvarnog stanja borbene gotovosti, pružanje pomoći jedinici, te prijedlog mjera kojim bi se kontrolisana jedinica dovela u potrebno stanje borbene gotovosti. Aspekti koji su obuhvaćeni ovom procjenom su kontrola primjene propisanih SOP-a, pregled i analiza izvještaja, planova, naređenja i ostalih dokumenata koji regulišu stanje obučenosti. Pored ovoga, izvršena je provjera osposobljenosti praktičnih radnji: postavljanje protivtenkovskog minskog polja i uklanjanje istog, postupak jedinice (pontoniri, ronioci) u slučaju pomoći civilnim strukturama - savladavanje vodenih prepreka.

U toku dana su general Forić i komandant inžinjerijskog bataljona pukovnik Čubrilović posjetili Načelnika opštine Derventa Simić Milorada sa kojim su razgovarali o sprovedenim projektima i aktivnostima inžinjerijskog bataljona na području ove opštine. Izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima i uvjerenje da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti.

Na brifingu koji se održao po završetku procjene borbene gotovosti, tim za procjenu je iznio svoja zapažanja o inžinjerijskom bataljonu. Generalno, spremnost u ovoj jedinici je na potrebnom nivou uz određene detalje koje treba popraviti i otkloniti u narednom periodu. Završnu riječ je dao general Forić koji je istakao specifičnost ove jedinice u odnosu na druge, a uz to i probleme sa kojima se ona susreće u svakodnevnom radu prilikom ispunjavanja najrazličitijih zadataka. Uz to je napomenuo da je najveći značaj ove kontrole u stvari da se sagleda trenutno stanje u jedinici i da ista posluži za otklanjanje uočenih nedostataka.

Info-brTP