Brigada taktičke podrške

Primopredaja deminirane površine deminerskog radilišta „Trebečaj“ predstavnicima opštine Trnovo

7.11.2013

Na deminerskom radilištu „Trebečaj“ opština Trnovo 01.11.2013. godine izvršena je primopredaja deminirane površine između izvršioca deminerskih aktivnosti iz sastava Deminerskog bataljona /brTP i predstavnika opštine CZ Trnovo.

Realizacija deminiranja na ovom deminerskom radilištu je otpočela 31.05.2012 godine, a zadana i predana  površina za 2013. godinu iznosila je 87 3204 m2. Metodi izvođenja operacija humanitarnog deminiranja koji se sprovodio na ovom deminerskom radilištu bili su: tehničko izviđanje uz upotrebu PREG-a (pasa za otkrivanje eksploziva) i manuelna metoda deminiranja. Upotreba manuelnih deminerskih timova u ovom procesu je nezamjenjiva imajući u vidu konfiguraciju i vegetaciju zemljišta na ovom deminerskom radilištu.

U aktivnostima deminiranja učestvovala su tri manuelna tima iz sastava 1. deminerske čete uz podršku jednog tima PREGA. Prilikom realizacije deminerskih aktivnosti pronađene su i uništene sljedeće količine mina i NUS-a: protivpješadijske mine (PPM) 7 komada i neeksplodirana ubojita sredstva (NUS) 7 komada.

Selo Trebečaj je selo u koje se vratio veći dio prijeratnog stanovništva koji se bavi poljoprivredom i uzgojem stoke, a deminiranje zagađene površine će olakšti život i rad na ovom prostoru.

Info-brTP