Brigada taktičke podrške

Inžinjerijski radovi u opštinama Sokolac i Olovo

7.11.2013

Pripadnici inžinjerijskog bataljona brTP su u periodu od 21.10.-08.11.2013.god angažovani na projektu pomoći civilnom stanovništvu, a koji se realizuje na području opština Sokolac i Olovo.

Radi se o sanaciji i popravci lokalnih makadamskih puteva ukupne dužine od oko 15 km u MZ Kaljina, odnosno u selima Kruševo, Banja Lučica i Dolovi.

Ova aktivnost je od velikog značaja za pomenute lokalne zajednice jer je već duži period prisutan problem komunikacije između ovih sela, a i samih opština Sokolac i Olovo. Sanacijom ovih puteva se ostvaruju osnovni preduslovi opstanka i razvoja na ovom području.

Inžinjerijsko radilište su 05.11.2013.god posjetili i načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica, načelnik Opštine Olovo Džemal Memagić, zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije brigadni general Sakib Forić, načelnik štaba brTP brigadir Nenad Garić i komandant inžinjerijskog bataljona pukovnik Dragoljub Čubrilović. Svi su se složili u ocjeni da su radovi koje izvodi inžinjerijski bataljon na ovom lokalitetu iznimno važni za obje opštine. General Forić je u uvodnom obraćanju pozdravio načelnike opština i sve okupljene mještane i rekao da su OS BiH uvijek tu da pomognu lokalne zajednice koliko je u njihovoj moći. „OS BiH nisu tu radi sebe nego radi naroda i spremni su uvijek staviti na raspolaganje svoje resurse za dobrobit građana BiH“, naglasio je general Forić. Gospodin Memagić je izjavio da se ovim spajaju ne samo građani dvije opštine nego i dva entiteta a time i Bosna i Hercegovina. Istakao je značaj udjela OS BiH u ovom projektu te uputio sve pohvale i čestitke ovoj instituciji. Pohvalama se pridružio i gospodin Bjelica, koji je pomenuo i značaj mještana ovih sela koji su bili inicijatori sanacije ovih puteva. Rekao je između ostalog da opština sama ovo ne bi mogla uraditi i osvrnuo se i na radove koje je inžinjerijski bataljon već izvodio na teritoriji ove opštine. Dodao je i to da će i ubuduće aplicirati za učešće ove jedinice u projektima opštine Sokolac, jer je ovo tek početak aktivnosti na spajanju ove opštine sa susjednim opštinama.

Komandant inžinjerijskog bataljona pukovnik Čubrilović je rekao da je ovaj teren veoma izazovan, ali da će zahvaljujući tome pripadnici ove jedinice izaći jači za još jedno iskustvo koje će im puno značiti u daljem radu. Istakao je zadovoljstvo što ova jedinica može na neki način pomoći lokalnoj zajednici i da njihova djela postaju prepoznatljiva širom BiH.

Kao što je već pomenuto, ovo je drugi put da su pripadnici ove jedinice angažovani na sanaciji puteva u opštini Sokolac u poslednje 4 godine. Dokaz da inžinjerijski bataljon svoje zadatke i obaveze izvršava krajnje odgovorno i profesionalno je i velika zainteresovanost lokalnih zajednica širom BiH za pružanjem njihovih usluga.

Info-brTP