Brigada taktičke podrške

Realizacija obuke „ Kurs operatora za ubojita eksplozivna sredstva“

8.11.2013

U Odjeljenju za obuku Deminerskog bataljona u periodu od 07.10. do 01.11.2013. godine, za 22 polaznika iz sastava Deminerskog bataljona, realizovan je kurs „Operatora za uništenje eksplozivnih sredstava“ (UES).

Tokom realizacije kursa instruktori iz sastava Odjeljenja za obuku polaznicima kursa pružili su sva potrebna znanja i neophodne vještine za potpuno, sigurno i efikasno izvođenje operacija UES-a. Osnovni uslov za polaznike kursa je bio da polaznici imaju završen Osnovni kurs deminera.

Realizacija kursa “Operatora za uništenje UES-a” se realizovala kroz 160 nastavnih sati. Izvršenje individualne obuke na Kursu operatora za UES ima  za cilj obučavanje  u pojedinačnim vještinama polaznika kursa sa akcentom na organizaciju rada UES timova, te sadržajnim  procedurama uništavanja mina/NUS-a.

Ocjenjivanje obuke na Kursu operatora za UES  vrši se  kontinuirano  kroz  pismene testove provjere znanja i praktične testove. Kroz testove polaznici kursa moraju da zadovolje zadani standard predviđen za klasifikacijske kapije koji je neophodan da bi se mogao izvršiti prelazak sa jedne na drugu kvalifikacijsku kapiju (minimalan standard od 80%-100%). U slučajevima kada se ne postigne traženi standard radi se retest (dva dana poslije testa uz obaveznu pripremu lica) na kojem se maksimalno može postići standard 80%.

Dodjeli cetifikata uspješno završenim polaznicima kursa prisustvovao je izvršni oficir Deminerskog bataljona/brTP, major Rodoljub Manigoda.

Info-brTP