Brigada taktičke podrške

Stručno-specijalistička obuka vojne policije

20.11.2013

U periodu od 2.10. do 15.11.2013. godine u kasarni „Rajlovac OS BiH“ Bataljon vojne policije Brigade taktičke podrške je organizovao i realizovao stručno-specijalističku obuku vojne policije za 41 polaznika.

Ovo je treća generacija polaznika stručno-specijalističke obuke vojne policije koja je pokazala zavidne rezultate u odnosu na prethodne koje su realizovane tokom 2012. godine. Stručno-specijalističkoj obuci vojne policije pristupila su 53 vojna lica, a nakon izvršenih ulaznih testova i provjera 17 vojnih lica je vraćeno u matične jedinice jer nisu zadovoljili standarde ulaznih testova, tako da je obuci pristupilo 5 vojnih lica raspoređenih u jedinice Bataljona vojne policije (bVP) po završetku XIII klase obuke u Centru za osnovnu obuku Pazarić i 36 vojnih lica iz drugih jedinica OS BiH, koji su uspjeli da stignu do same završnice ovog ciklusa obuke.

Cilj organizovanja i realizacije stručno-specijalističke obuke vojne policije je da se jedinice vojne policije popunjavaju sa stručno osposobljenim personalom i u skladu s propisanim uslovima za raspored vojnika u jedinice vojne policije. Stručno-specijalistička obuka kandidata za jedinice vojne policije realizovana je u skladu sa odobrenim sedmičnim planovima obuke, a obuka je bila usmjerena na djelokrug rada i poslove vojne policije koji su propisani Pravilnikom o radu vojne policije OS BiH. Tokom realizacije obuke polaznici su obučavani u vršenju vojno policijskih mjera i radnji, primjeni ovlaštenja vojne policije te ostalim postupcima i zadacima. Pored stručno-specijalističkog dijela obuke redovno se izvodilo kondiciono vježbanje i obuka u borilačkim vještinama, a sve u cilju dostizanja što većeg stepena fizičke spremnosti. Na kraju ciklusa stručno-specijalističke obuke vojne policije realizovani su završni testovi fizičke spremnosti i pismeni test znanja na kojima su bili zadati visoki standardi. Stručno-specijalističku obuku vojne policije realizovao je odabrani tim instruktora iz sastava bVP, koji je uložili maksimalne napore da od polaznika obuke stvore dobre vojne policajce koji će biti sposobni da profesionalno izvršavaju sve poslove iz djelokruga rada vojne policije.

Svečana ceremonija povodom završetka stručno-specijalističke obuke vojne policije upriličena je 15.11.2013. godine uz obraćanje načelnika Štaba Brigade taktičke podrške brigadira Nenada Garića i komandanta Bataljona vojne policije pukovnika Hadisa Hodžića te izvršena svečana dodjela uvjerenja i pohvala, nakon čega su vojnici upućeni u matične jedinice.

Info - brTP

2 FOTO GALERIJA