Brigada taktičke podrške

Komandu Brigade taktičke podrške posjetili predstavnici EUFOR-a

13.1.2014

Komandu Brigade taktičke podrške u kasarni “Rajlovac OS BiH”, 08.01.2014. godine, posjetio je načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Joszef Szpisjak sa saradnicima i članovima pridruženog Savjetodavnog tima EUFOR-a.

Generala Szpisjaka i njegove saradnike primili su komandant Brigade taktičke podrške brigadir mr. Esad Šejtanić i glavni podoficir Komande brTP zastavnik I klase Emin Dervišević. Brigadir Šejtanić je kroz informativni brifing upoznao generala Szpisjaka sa ulogom, namjenom, misijom, strukturom i značajnim aktivnostima u 2013. godini Brigade taktičke podrške, kao i sa očekivanim zadacima i važnim aktivnostima u 2014. godini. Tokom razgovora, brigadir Šejtanić je naglasio važnost i značaj Deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške u segmentu izvršavanja misije humanitarnog deminiranja, kao i važnost i značaj inžinjerijskih radova koje je Inžinjerijski bataljon brTP provodio tokom 2013. godine na polju pomoći lokalnim zajednicama. S ponosom je naglašena i uspješna ISAF misija pripadnika Bataljona vojne policije brTP. General Szpisjak je pokazao interes i razumijevanje za naglašene i okvirno definisane, uobičajene ometače kod redovnog funkcionisanja, ne samo brTP nego i OS BiH. 

Na kraju posjete, general Szpisjak i brigadir Šejtanić su se usaglasili da ovakve posjete imaju veoma važno mjesto u međusobnoj razmjeni iskustava. Inače, krajem mjeseca februara ove godine generalu Szpisjaku ističe mandat te će tako uskoro uslijediti i primopredaja dužnosti sa novim načelnikom štaba EUFOR-a.  

Info-brTP