Brigada taktičke podrške

Prijem predstavnika organizacije “Digger DTR”

17.2.2014

U krugu proizvodnog pogona Remontnog zavoda u Tuzli, 12.02.2014. godine, starješine komande Deminerskog bataljona uz prisustvo starješina iz OK OS BiH izvršili su prijem predstavnika švicarske organizacije za proizvodnju mašina za mašinsko uznemiravanja zemljišta „Digger DTR“ (Demining Technologies Research).

Ova kompanija se bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom strojeva za strojnu pripremu zamljišta. Ispred predstavnika organizacije „Digger DTR“ posjetu je izvršio šef operacija i tehničke podrške, gosp. Gentian Piaget.

Predstavniku organizacije „Digger DTR“ starješine Deminerskog bataljona, operatori koji rukuju deminerskom mašinom za mehaničku pripremu zemljišta „Digger D-3“, su pružili informacije i prenijeli svoja iskustva o upotrebi mašine, problemima prilikom upotrebe mašine kao i problemima koji se odnose na održavanje i servisiranje ove mašine, koja ima velike mogućnosti u procesu mehaničke pripreme zemljišta za deminiranje i tehničko izviđanje, na kojoj postoje podaci o miniranosti sa protivpješadijskim minama.

Mašina za pripremu zemljišta „Digger D-3“ je donacija austrijske vlade za potrebe OS BiH i ona se nalazi na upotrebi u jedinicama Deminerskog bataljona od 2010. godine.

Mašina vrši uklanjanje vegetacije i standardno uznemiravanje tla I - IV kategorije u dubinu do 250 mm.

Iskustva i podatke vezane za  stanje mašine za mašinsku pripremu zemljišta „Digger D-3“ predstavnici organizacije „Digger DTR“ će iskoristiti u razvijanju tehnologije ovih mašina.

Info-brTP