Brigada taktičke podrške

Prezentacija projekta „Bezbjednost zajednice“u Derventi

5.3.2014

U inžinjerijskom bataljonu brTP je 25.02.2014.god. realizovana prezentacija projekta „Bezbjednost zajednice“ od strane zamjenika komandanta NATO štaba u BiH pukovnika Ole Alsbjorn Fauskea.

Ovaj projekat sprovodi NATO i Norveška ambasada na teritoriji BiH a ima za cilj unapređenje saradnje između jedinica OS BiH i policijskih struktura, kao i približavanje uloge, aktivnosti, vizije, misije i ciljeva NATO-a u našoj zemlji.

Pokretanje ovog projekta, prema riječima pukovnika Fauskea je uzrokovano iskustvom iz njegove zemlje gdje se često dešavaju razni oblici vremenskih i drugih nepogoda u kojima je potrebno brzo reagovati da bi se pružila neophodna pomoć lokalnom stanovništvu. Iz tog iskustva došlo se do spoznaje koliko je važna koordinacija i uska saradnja civilnih i vojnih struktura. Od izuzetnog značaja je i donošenje procedura koje određuju načine i pravce efkasnog djelovanja subjekata na terenu da bi se izbjegle nepotrebne žrtve i uništenje imovine. Pukovnik Fauske je rekao i da je policija uvijek prva kada je u pitanju rad na obezbjeđivanju sigurnosti građana. Ali u određenim momentima policija sama ne može odgovoriti na izazove koji se nađu pred njom. Stoga je važno koordinisanim radom svih institucija što bolje i efikasnije iskoristiti resurse koji nam stoje na raspolaganju. Podvukao je i značaj inžinjerijskog bataljona kao jedinice koja gotovo svakodnevno radi i sarađuje sa civilnim institucijama.

Pored toga, pukovnik Fauske se osvrnuo i na značaj ulaska BiH u NATO, kao i na trenutno stanje u kojoj se nalaze OS BiH. Ukazao je i na prioritet reforme OS BiH, a to je prvenstveno sektor logistike i nabavke.

Nakon izlaganja pukovnika Fauskea, komandant inžinjerijskog bataljona pukovnik Dragoljub Čubrilović se zahvalio na ukazanoj posjeti i naglasio da će i ova jedinica istrajati u traženju neophodnih sredstava i resursa koji su potrebni za postizanje visokih rezultata u svom radu, kao i unapređenje sistema u cjelini.

Info-brTP