Brigada taktičke podrške

Pripadnici Inžinjerijskog bataljona OS BiH su angažovani na zaštiti i spašavanju lokalnog stanovništva od poplava koje su u četvrtak 15.05.2014.god zadesile veći dio BiH.

17.5.2014

Odmah po saznavanju stanja u Doboju, koji je najviše pogođen ovom elementarnom nepogodom, 30 pripadnika inž.bat. je upućeno u taj grad, zajedno sa 9 čamaca, 8 vanbrodska motora i ostalim raspoloživim sredstvima.

Ovi pripadnici su od tada na licu mjesta danonoćno, dajući sve od sebe na zaštiti i spašavanju stanovništva i lične imovine. Uporedo sa tim, Inžinjerijski bataljon juče je bio aktiviran i na sprečavanju izlijevanja rijeke Ukrine u gradu Derventa i na izvlačenju ljudi iz poplavljenih banjalučkih naselja. Sva raspoloživa lica i sredstva na lokaciji su  angažovana na ovoj aktivnosti koja su koordinisana sa predstavnicima civilne zaštite i općine Derventa. Može se slobodono reći da je ponajviše zahvaljujući pravovremenim odlukama komande inž.bat. i angažovanjem inž. mašina spriječeno veće izlijevanje rijeke Ukrine u samom gradu, a time i umanjili štetu koja bi u suprotnom nastala. Tako se spriječilo i podizanje nivoa plavnog talasa u kasarni „Zdravko Čelar“ čime je izbjegnut scenario iz 2010. godine kada su svi objekti bili pod vodom. Angažovanjem inž.mašina, kamiona i čamaca u toku prethodna dva dana izvučeno je preko 500 lica koja su bila ugrožena u svojim kućama u Doboju, Derventi i Banjaluci. Danas, 17.05.2014.god, pripadnici inž.bat. su angažovani na doturu namirnica lokalnom stanovništvu u naseljima koja su juče poplavljena. Civilna zaštita općine Dervente je u ovoj aktivnosti u potpunosti oslonjena na ljudstvo i resurse kojima raspolaže ova jedinica. Danas je dakle treći dana kako su pripadnici inž.bat. neprekidno angažovani u akciji spašavanja unesrećenog stanovništva od elementarne nepogode koja se nastavlja do daljnjeg.

Info- brTP