Brigada taktičke podrške

Pripadnici Brigade taktičke podrške pomažu na ugroženim područjima cijele Bosne i Hercegovine

19.5.2014

Na većini poplavama ugroženih područja Bosne i Hercegovine, pripadnici Brigade taktičke podrške angažovani su u akcijama pomoći ugroženom stanovništvu.

U dane vikenda i danas pripadnici svih jedinica brTP nastavljaju sa evakuacijom stanovništva iz poplavljenih područja, zbrinjavanju životno  ugroženo stanovništvo, koriste sve raspoložive resurse u saniranju i osiguravanju nasipa, te čišćenju poplavljenih dijelova teritorije sa kojih se voda već povukla, djeluju na dostavi hrane i drugih potrepština u općinama Orašje, Bijeljina, Doboj, Zenica, Žepče (Željezno polje), Šekovići, Šamac, Brod, Derventa, Maglaj i u koordinaciji sa pretpostavljenom komandom upućuju se i na  najkritičnija mjesta za pomoć unesrećenim od poplava i klizišta. Dio ljudstva naših jedinica pridodat je i drugim jedinicama, kao i štabovima civilne zaštite ugroženih područja.

U kasarnu “Rajlovac OS BiH” dostavlja se humanitarna pomoć koja se dalje helikopterima ili kopnenim putem transportuje ugroženim područjima i dio ljudstva Brigade taktičke podrške u rezervi koji se nalaze na lokaciji, radi na prihvatu i utovaru tih sredstava.

Pored ljudstva, u pomoći civilnom stanovništvu, angažovana su materijalno tehnička sredstva, motorna vozila, čamci, vanbrodski motori, vučni vozovi, inžinjerijske mašine, kamioni i drugo.

Iako su već više dana u kriznim područjima i nadljudskim naporima bore se sa poplavama i klizištima, niko od naših pripadnika nije tražio smjenu, niti se žalio na umor, ali njihova snaga i volja da pomognu drugima je nemjerljiva.

Primjetno je i pozitivno raspoloženje stanovništva ugroženih područja kada se pojave naši pripadnici koji svojim prisustvom ulijevaju sigurnost, a to i nije bez razloga, jer su naši vojnici pokazali spremnost, organizovanost i sposobnost da su u stanju da podnesu maksimalna psihofizička naprezanja u cilju ispunjenja jedne od svojih misija, a to je pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda.

Naši vojnici su još jednom položili ispit, izvršavaju svoju misiju, odani su, snažni, žele pomoći drugima i nerijetko stavljaju tuđi život ispred svog.

Info-brTP