Brigada taktičke podrške

Sve je dobro dok je naša vojska s nama

20.5.2014

Pripadnici Brigade taktičke podrške i danas, 20. maja, čine sve kako bi pomogli ugroženom stanovništvu zahvaćenom poplavama i klizištima.


 

Tako su se naši inžinjerci, demineri, vojni policajci, pripadnici vojnoobavještajnog, oklopnog i bataljone veze, te čete ABHO našli na područjima Tuzle, Žepča, Maglaja, Orašja, Doboja, Bijeljine, Teočaka, Šekovića, Zenice, B.Luke i Šamca kako bi prioritetno djelovali na evakuaciji stanovništva, raščišćavanju puteva, dotura hrane, vode, lijekova i drugih potrepština, otklanjanju posljedica poplava sa težištem na sanaciji terena i uklanjanju otpadnog materijala nastalog kao posljedica plavljenja.

Naši pripadnici, uz angažovanje svih raspoloživih sredstava i opreme, danonoćno nastavljaju planski i efikasno, uz punu koordinaciju sa drugim snagama i organima civilnih vlasti, sa podrškom civilnom stanovništvu na odbrani od poplava, evakuaciji stanovništva, smještaju na vojnim lokacijama, i pružaju pomoć u transportu humanitarne pomoći.

Inžinjerijski bataljon je angažovan na sanaciji klizišta uz tok rijeke Papratnice u Topčić polju kako bi se omogućio prilaz odsječenim selima.

Jutros rano upućeno je 30 pripadnika bataljona vojne policije na ugroženo područje Šamca, kojima se pridružila i ekipa Komande brTP na čelu sa komandantom, brigadirom mr. Esadom Šejtanićem. U Šamcu su već ranije angažovani pripadnici inžinjerijskog i bataljona za deminiranje, kako bi pomogli u evakuaciji ugroženog stanovništva i podjeli humanitarne pomoći jer je u centar grada moguće doći samo čamcima.

U saradnji sa kriznim štabom općine Šamac radi se na izvlačenju uginule stoke sa jedne farme koja je potpopljena, a naši inžinjerci rade na sanaciji mosta u Šamcu. Želeći da im damo svaku podršku pitali smo građane šta im je najpotrebnije i kako im možemo pomoći, a jedan od njih nam reče: “Sve je dobro dok je naša vojska s nama, a šta će biti kada vi odete”. U meni poseban ponos, s jedne strane, što sam i ja pripadnik Oružanih snaga, što sam pripadnik jedne institucije kojoj građani ove države posebno vjeruju i u koga se uzdaju, a s druge strane tuga što sam vidjela patnju i nevolje ovih ljudi.

Na kraju obilaska dijela jedinica brTP koji se nalaze u ugroženim područjima Bosne i Hercegovine, brigadir Šejtanić je rekao: “U ovom momentu ne želim nikoga posebno isticati, ali sam ponosan što sam komandant ove brigade i što se pripadnici Komande i potčinjenih jedinica, gdje god da se nalaze u ovim kriznim situacijama nesebično angažuju, kako bi pružili pomoć ugroženima”.

Info-brTP
Kontakt telefon: 033/773-459
e-mail: informisanjebrt@gmail.com