Brigada taktičke podrške

Inžinjerijski bataljon brTP u pomoći stanovništvu pogođenom elementarnim nepogodama

26.5.2014

I u prethodna tri dana od 23. do 25. maja, inžinjerijski bataljon brTP je sve svoje kapacitete stavio na raspolaganje civilnim institucijama u svrhu pomoći stanovništvu koje je ugroženo elementarnom nepogodom.

Pomoć koju pružaju pripadnici ove jedinice ogleda se u doturu hrane, vode i ostalih potrepština stanovništvu koje je još uvijek zatočeno u svojim domovima, te čišćenju i uklanjanju smeća koje je uzrokovala poplava. Nekoliko dana nakon izbijanja poplava uvidjelo se da sada predstoji vrlo zahtjevan posao. Velikim broju ljudi su oštećeni ili uništeni domovi u koje se ne mogu vratiti prije nego se očisti teren i izvrši sanacija objekata.

Krucijalna važnost sada se daje građevincima i inžinjeriji. Obzirom da je ugrožen veliki broj ljudi, zahtijeva se angažovanje svih mogućih ljudskih i materijalnih resursa. Zato se može očekivati dugotrajno i iscrpno angažovanje inžinjerijskog bataljona OS BiH u ovim aktivnostima. 

Poseban problem pri ovim radovima predstavljaju potencijalne bolesti koje prijete zbog prljavštine i uginule stoke. Najteži uslovi rada prisutni su u općinama Doboj i Šamac. Uprkos svim nedaćama koje prate ove aktivnosti, pripadnici inžinjerijskog bataljona brTP rade punim kapacitetom da pomognu da se što prije stvore uslovi za uspostavljanje normalnog života u ovom dijelu BiH. Pri tome se izlažu vanrednim psihofizičkim naprezanjima ne mareći za opasnosti kojima se izlažu.

Inžinjerijski bataljon je trenutno angažovan u Doboju, Šamcu, Bijeljini, Odžaku, Srebreniku, Banjaluci, Žepču, Šekovićima, a i dalje se zaprimaju zahtjevi od općina koji traže pomoć od ove jedinice. U skladu sa mogućnostima, inžinjerci će se i dalje odazivati apelima za pomoć civilnim institucijama sve dok se život potpuno ne normalizuje u mjestima koje je zadesila ova prirodna katastrofa.

Info-brTP