Brigada taktičke podrške

Upravljanje jedinicama brTP na poplavljenim područjima BiH

30.5.2014

Nebrojene pohvale stižu na račun Oružanih snaga BiH. Mnogi mediji su prenijeli kako su Oružane snage prve efikasno i odlučno reagovale u kritičnim momentima kada je trebalo spašavati ljudske živote i nerijetko ugrožavajući i vlastiti život.

Ista priča i na poplavama i klizištima ugroženim područjima. Ugroženo stanovništvo pogođeno ovim elementarnim nepogodama je puno riječi hvale i mnogi kažu, “da nam nije vojske, ko zna šta bi sve bilo, pomogli ste nam kada nam je bilo najpotrebnije”. Pomoć je nastavljena i dalje, spriječavajući da ova kataklizma koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu dobije šire razmjere.

A u Brigadi taktičke podrške sve polazi odavde, polazi iz Komande koja je 14. maja hitno oformila operativni centar za krizne situacije i aktivirala operativni plan VAL. Telefoni neprekidno zvone, danonoćno se prave planovi, crtaju šeme, primaju i izdaju zadaci, upućuje se ljudstvo i svi raspoloživi resursi na ugrožena područja. O njima se malo pisalo, ali zahvaljujući ovim oficirima, ključnom personalu Komande, Brigada taktičke podrške je pravovremeno djelovala i ispunila jednu od svojih misija a to je pomoć civilnom stanovništvu uz angažovanje materijalnih i drugih resursa u otklanjanju posljedica prirodnih i drugih nepogoda.

Brigada taktičke podrške je najkompleksnija brigada OS BiH, formacijski je najmnogoljudnija i u cijeloj svojoj strukturi multietična, specijalistički najzahtjevnija i lokacijski najrasprostranjenija širom Bosne i Hercegovine. Njena posebna specifičnost je u tome što je nosilac šest rodova OS BiH, a i sedmi je, kroz vojnu policiju kao elitnu pješadijsku jedinicu, itekako zastupljen. Ovakva struktura iziskuje vrlo senzibilan, stručan i krajnje profesionalan pristup planiranju i organizaciji i zahvaljujući ovim oficirima iz sjene, u ovoj kriznoj situaciji, pripadnici svih sastava ove brigade su i ovaj put položili ispit.

Info-brTP