Brigada taktičke podrške

Komandant Nacionalne garde Maryland u posjeti vojnoj lokaciji „Rajlovac OS BIH“

25.7.2014

Komandant Nacionalne garde savezne države Maryland, general major James Adkins, posjetio je 25.07.2014. godine, vojnu lokaciju „Rajlovac OS BiH“, gdje ga je u, svojstvu domaćina, dočekao brigadni general Ivica Jerkić.

General Adkins, sa domaćinom generalom Jerkićem, obišao je 2. helikopterski skvadron br ZSiPZO, dio jedinica deminerskog bataljona brTP, Odjeljenje stranih jezika – Sekciju engleskog jezika te bataljon vojne policije br TP.

Tokom obilaska 2. helikopterskog skvadrona general Adkins je upoznat od strane komandata ove jedinice, pukovnika Muhameda Hasanovića, o strukturi i opremljenosti ove jedinice, njenim aktivnostima te ostvarenom saradnjom sa NG Maryland. General Adkins je posebno izrazio interesovanje o aktivnostima koje je ova jedinica sprovodila i sprovodi na pomoći civilnim strukurama, mogućnosti spašavanja u dnevno/noćnim aktivnostima ove vrste, komunikacijskim kapacitetima i mogućnostima te obuci kroz letenje – kapaciteti/sati letenja. General Adkins je čestitao pripadnicima ove jedinice na realizaciji misije spašavanja tokom vremenskih nepogoda koje su zadesile BiH te najzaslužnijim učesnicima ove jedinice podjelio u znak zahvalnosti i sjećanja lične Coine.

Tokom boravka u deminerskom bataljonu general James Adkins se susreo sa komandantom ove jedinice pukovnikom Dževadom Zenunovićem  koji mu je izrazio dobrodošlicu i kratko ga upoznao o  sposobnostima i kapacitetima deminerskog bataljona. Poslije uvodnih informacija o bataljonu fokus je dat na EOD jedinicu, njenoj misiji,  kapacitetima, opremljenosti, aktivnostima te mogućnosti upotrebe stečenih iskustava kako u zemlji tako i u inostranstvu. O stanju i aktivnostima u EOD jedinici generala Adkinsa je detaljno informisao komandir EOD čete kapetan Aleksandar Atelj. General Adkins je obišao i prostorne kapacitete Centra za protuminsko djelovanje i EOD te se upoznao sa opremom kojom raspolaže deminerski bataljon u cjelini.

U Odjeljenju stranih jezika / CPR general Adkins se upoznao sa sistemom i kapaceitetima ovog Odjeljenja a poseban fokus je dat na Sekciju engleskog jezika. General je od strane kapetana Envera Hodžabegovića, instruktora engleskog jezika,  upoznat o sistemu učenja engleskoj jezika u ovom centru, od početaka 1998. godine do danas. General Adkins se intersovao o načinu realizacije učenja engeleskog jezika od osnova do STANAG-a kao i o strategiji razvoja učenja engelskog jezika u ovom centru. Na kraju posjete ovom centru general Adkins je obišao i sagledao kapacitete i opremljenost ovog centra.

Posljednja jedinica u nizu koje je komandant Nacionalne garde Maryland posjetio na vojnoj lokaciji „Rajlovac OS BiH“ je sa razlogom bataljon vojne policije iz sastava Brigade taktičke podrške. Iako general Adkins poznaje ovu jedinicu i Nacionalna garda Maryland sa ovom jedinicom ima najtješnju saradnju ipak je komandant ove jedinice, pukovnik Hadis Hodžić, upoznao gosta sa osnovnim i ključnim informacijama koje se tiču bataljona vojne policije. General Adkins je izrazio posebnu zahvalnost pripadnicima ove jedinice na saradnji i dobrim rezultatima koje su postigli tokom obuke i učešća u mirovnoj misiji ISAF. General Adkins je svoju posjetu ovoj jedinici završio zaključkom da su saradnju između Nacionalne garde Maryland i bataljona vojne policije Brigade taktičke podrške počeli kao partneri a nastavili kao prijatelji.

Na kraju se je komandant Nacionalne garde Maryland general James Adkins zahvalio svim prisutnim na ukazanoj dobrodošlici a posebno brigadnom generalu Ivici Jerkiću kao domaćinu.

info – brTP

4 FOTO GALERIJA