Brigada taktičke podrške

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Derventi

4.8.2014

Inžinjerijski bataljon brTP je u saradnji sa Crvenim krstom - Derventa 31.08.2014. godine organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Od prijavljenih 25 pripadnika ove jedinice, njih  21  pristupilo je darivanju ove dragocjene tečnosti. S obzirom da je ova akcija provedena za teritoriju općine Derventa, akciji su se pridružile i 52 civilne osobe što ukupno predstavlja 73 dobrovoljna davalaca krvi. Prikupljanje krvi je izvršila Transfuziološka služba Opće bolnice „Sveti Luka“ iz Doboja koji su izrazili zadovoljstvo ovom akcijom, posebno odzivom pripadnika OS BiH. Ovo je osma godina kako se ova akcija zajednički provodi od strane Inžinjerijskog bataljona OS BiH i Crvenog krsta - Derventa. Kao i svaki put, Općina Derventa je donirala poklon paket za sve koji su se odazvali dobrovoljnom darivanju krvi. Sekretar Crvenog krsta - Derevnta, Rade Kujundžić, izrazio je veliko zadovoljstvo ovom akcijom, jer je današnji odziv davalaca bio izuzetno dobar s obzirom na odsustvo iz jedinice, što zbog angažovanosti na saniranju šteta od poplava širom BiH tako i zbog sezone godišnjih odmora. Zahvalio se na saradnji sa Inžinjerijskim bataljonom, iz čijih redova se uvijek odazove znatan broj davalaca. Osobe iz sastava Inžinjerijskog bataljona su u potpunosti svjesne šta može značiti jedna doza krvi za spas nečijeg života, tako da ne treba čuditi pozitivan pristup ovih osoba i ovoj akciji.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi je samo jedna u nizu različitih oblika pomoći civilnom stanovništvu od strane Inžinjerijskog bataljona. Pomoć lokalnim zajednicama predstavlja dužnost i obavezu za OS BiH, što je Inžinjerijski bataljon do sada dosljedno i izvršavao.

Info-brTP