Brigada taktičke podrške

Inžinjerijski bataljon učestvuje u podizanju nasipa u općini Brod

12.8.2014

Pripadnici Inžinjerijskog bataljona su od 24.07.2014. godine angažovani na radovima sanacije nasipa na rijeci Savi i oštećenih objekata u Novom selu u općini Brod.

Prilikom nedavne elementarne nepogode u maju mjesecu, rijeka Sava je na nekoliko mjesta u ukupnoj dužini od oko 700 metara probila nasip i ozbiljno zaprijetila izlijevanju u samo jezgro ove općine. Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji stanovnika, a i pripadnika Inžinjerijskog  bataljona, spriječena je velika katastrofa. S obzirom da je Iinjerijski bataljon prethodnih godina radio na teritoriji ove općine i na taj način se dokazao kvalitetom svojih usluga, tako je i ove godine prisutan na ovom području sa zadatkom pomoći civilnim institucijama u odbrani od mogućih poplava. Izvršena je sanacija oštećenog dijela nasipa i izgradnja novog u dužini od oko 1000 metara. Značaj ovih radova posebno se ogleda u riječima pomoćnika načelnika Općine Brod Gorana Garačića, koji je istaknuo da pripadnici ove jedinice rade krajnje odgovorno i profesionalno. Pored toga je izjavio da je dolazak Iinjerijskog bataljona sa svojim mašinama od velikog značaja za ovu općinu, jer sami sa svojim sredstvima ne bi mogli izvršiti postavljene ciljeve za adekvatnu pripremu za odbranu od poplava. Gospodin Garačić se posebno zahvaljuje i za doprinos naših pripadnika u majskim aktivnostima u ovoj općini kada su značajno doprinijeli uspješnoj odbrani od poplava. „U ovoj situaciji pokazao se značaj OS BiH u podršci i pomoći civilnim institucijama prilikom elementarnih nepogoda i stoga se nadamo i budućoj uspješnoj saradnji.“

Inžinjerijski bataljon i dalje nastavlja sa aktivnostima pomoći općinama koje je zadesila elementarna nepogoda, sve dok se život u njima ponovo ne vrati u prijašnje tokove.

Info-brTP