Brigada taktičke podrške

Nastavak deminiranja nakon korištenja godišnjih odmora

14.8.2014

Nakon kratkotrajne pauze, zbog korištenja dijela godišnjeg odmora, koji je po planu realizovan u periodu, od 28.07 do 08.08.2014 godine, jedinice deminerskog bataljona su nastavile sa aktivnostima deminiranja.

Deminerske aktivnosti su nastavljene kapacitetom od dvadeset devet manuelnih timova koji obavljaju deminiranje na dvadeset deminerskih radilišta u sedamnaest općina. Pored manuelnih timova, angažovane su i tri mašine za mašinsku pripremu zemljišta kao i dva tima PREGA (pasa za otkrivanje eksploziva), te dva pridodata mašinska tima iz sastava Norveške nevladine organizacije NPA (Norwegian Peoples Aid).

U vrijeme pauze, izvršene su neophodne pripreme za nesmetan nastavak deminiranja. Izvršen je remont mašina za mašinsku pripremu zemljišta, pregled i opravak deminerske opreme, kako bi se s punim kapacitetom nastavile deminerske aktivnosti. Pored Godišnjeg plana odobrenih projekata, jedinice deminerskog bataljona će biti angažovane i na realizaciji deminerskih aktivnosti na deminerskim radilištima koja su pogođena klizištima izazvana tokom majskih i julskih poplava. Od početka godine, pa do ove kratkotrajne pauze, jedinice deminerskog bataljona su i pored loših vremenskih uslova, na deminerskim radilištima izvršile deminiranje od oko 1.812,177 m² sumljive površine zemljišta pri čemu je pronađeno 89 protivpješadijskih mina, 1 tenkovska mina i 770 neeksplodiranih ubojitih sredstava, te tako realizovale Godišnji plan protivminskih akcija 50% i doprinijele sveukupnoj sigurnosti stanovništva BiH.

U nastavku deminerskih aktivnosti jedinice Deminerskog bataljona brTP  će težiti ka ispunjenju Godišnjeg plana deminiranja od 3.758.583 m² sumljive minirane površine. 

Info-brTP