Brigada taktičke podrške

Sanacija korita rijeke Ukrine

15.8.2014

Pripadnici Inžinjerijskog bataljona brTP su od 14.07.2014. godine angažovani u općini Derventa na regulaciji toka rijeke Ukrine.

U selu Rapćani, ova rijeka je zbog dugogodišnjih bujica i u nekim periodima velikom količinom vode u jednom dijelu u potpunosti promijenila svoj tok. Kao posljedica ovoga, Ukrina je svoje korito počela usijecati u zasijana polja okolnih mještana koji su već dva puta ove godine bili poplavljeni.

Pripadnici Inžinjerijskog bataljona su nakon desetak radnih dana uspjeli prokopati kanal, iznijevši stotine kubika materijala na mjestu gdje je ova rijeka nekad tekla i vratiti je na stari tok. Ovaj posao nije bio nimalo lak, jer je Ukrina ovih dana bila veoma promjenljiva, i ponekad je bilo nemoguće raditi zbog visokog vodostaja. Boreći se sa klimatskim uslovima i u isto vrijeme sa vremenom koje im je dato na raspolaganje, pripadnici Inžinjerijskog bataljona su vratili nadu mještanima MZ Rapćani da će ove godine ipak imati koristi na svojim poljima.

Radovi na sanaciji i regulaciji korita rijeke Ukrine se nastavljaju i dalje. Svoje mašine Inžinjerijski bataljon je preveo nizvodno gdje se očekuju dalje aktivnosti na prevenciji od poplava.

Info-brTP