Brigada taktičke podrške

Odavanje počasti američkim diplomatama i francuskom vojniku

20.8.2014

Počasna jedinica i Vojni orkestar Bataljona vojne policije Brigade taktičke podrške, 19.08.2014. godine učestvovali su na ceremoniji odavanja počasti i polaganja vijenaca povodom 19. godišnjice pogibije američkih diplomata Džozefa Kruzela, Roberta Frejdžera, Samuela Nelsona Drua i francuskog vojnika Stefana Raula, koja je održana na lokaciji spomen obilježja na Igmanu.

Ceremoniju je organizovalo Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH, a prisustvovali su predstavnici međunarodnih institucija u BiH, vojno – diplomatski kor u BiH, kao i najviši predstavnici MO BiH i OS BiH, generalski kor OS BiH, predstavnici NATO štaba u BiH i EUFOR-a i drugih organizacija i udruženja.

Nakon intoniranja državnih himni BiH, SAD-a i Francuske i polaganja vijenaca poginulim, prisutnima su se obratili otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nicholas Hill, ambasador Republike Francuske u BiH Rolland Gilles i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, naglašavajući da ne trebamo zaboraviti njihovu žrtvu radeći za svjetliju budućnost građana ove zemlje ostavljajući svoje živote u svojoj misiji na okončanju rata u BiH.

Važno je istaknuti da je počasna jedinica, dva dana prije održavanja ceremonije sjećanja i počasti, radila na prokresavanju puta i uređenju platoa spomen obilježja i da su pripadnici Bataljona vojne policije regulisali saobraćaj i učestvovali na osiguranju same ceremonije.

Info-brTP