Brigada taktičke podrške

Vanjsko ocjenjivanje dva nivoa niže u Vojno-obavještajnom bataljonu

21.10.2014

S ciljem sagledavanja spremnosti jedinice za izvršenje misije, dana 16.10.2014. godine u vremenskom periodu od 11:00 do 13:30 sati, izvršeno je vanjsko ocjenjivanje dva nivoa niže čete opšte podrške Vojnoobavještajnog bataljona Brigade taktičke podrške u kasarni „Rajlovac OS BiH“.

Vanjskom ocjenjivanju se pristupilo na osnovu naređenja Komandanta Brigade taktičke podrške, a tim za ocjenjivanje su sačinjavale starješine komande čiji vođa je bio major Zlatan Šurković. Elementi po kojima je izvršeno ocjenjivanje dva nivoa niže bili su: provjera obučenosti po individualnim zadacima (pismeno testiranje podoficira i vojnika, deset PVL), provjera obučenosti po kolektivnim zadacima, test tjelesne spremnosti (slučajnim uzorkom odabrano dva oficira, dva podoficira i dva vojnika - svi uspješno zadovoljili provjeru) i kontrola dokumenata obuke jedinice.

„Upotreba timova voda dubinskog izviđanja u operacijama podrške miru“ naziv je SITEX-a (situcijska vježba) koju su pripremili i realizovali pripadnici čete opšte podrške VOb-a. Tokom ralizacije obuke vod dubinskog izviđanja je obučavan prema četiri osnovna zadatka misije. U okviru ova četiri zadatka obučavani su i kolektivni i individualni zadaci koji podržavaju LOZM (lista osnovnih zadataka misije) čete u skladu sa matricama sinhronizacije zadataka. Vježba je imala za cilj da se praktično prikaže jedan od više mogućih načina angažovanja elemenata čOP-a kao što je vod dubinskog izviđanja u vojnoobavještajnoj podršci jedinicama koje učestvuju u operacijama podrške miru, shodno misiji čete.

Nakon sagledavanja svih elemenata vanjskog ocjenjivanja izvršena je analiza vanjskog ocjenjivanja kome su prisustvovali članovi tima za ocjenjivanje, Komandant i ključni personal komande VOb-a i Komandir čete opšte podrške VOb-a. Ovom prilikom vođa tima za ocjenjivanje je pohvalio jedinicu čiji pripadnici su kroz svoj rad pokazali visok stepen obučenosti i spremnosti da odgovore svim postavljenim zadacima. Pored toga posebno je pohvaljen način vođenja dokumentacije vezane za obuku jedinice, kao i svih potrebnih dokumenata koji su bili predmet kontrole. Takođe je pohvaljen timski rad komande Vojnoobavještajnog bataljona i čete opšte podrške.

Info- brTP