Brigada taktičke podrške

Posjeta delegacije Savezne Republike Njemačke Deminerskom bataljonu

12.11.2014

Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke, gđa. Anke Reffenstuel iz Odjela VNO5 (humanitarna pomoć) i gđa. Beatrix Ganter, uz pratnju predstavnika Ambasade SR Njemačke za humanitarno deminiranje, vojnog atašea SR Njemačke pukovnika Ruperta Steegera i gđe. Biljane Bešić, posjetili su 10.11.2014. godine Deminerski bataljon u kasarni „Rajlovac OS BiH“- Sarajevo.

Prihvat delegacije izvršio je zamjenik komandanta OK za resurse, brigadni general Ivica Jerkić. Prezentaciju deminerskih aktivnosti izvršio je komandant Deminerskog bataljona, pukovnik Dževad Zenunović, dok je predstavljanje Centra za protuminska djelovanja i EOD predstavio major Dejan Blagovčanin.

Cilj sastanka bio je sagledavanje stanja i aktivnosti Deminerskog bataljona, kao i razvijanje saradnje po pitanju realizacije deminerskih aktivnosti na prostoru BiH.


Nakon izvršenog informativnog brifinga i konstruktivne rasprave o mogućoj saradnji i pružanja pomoći u realizaciji deminerskih aktivnosti s ciljem maksimalnog iskorištenja kapaciteta Deminerskog bataljona, upriličen je TT zbor na kojem je prezentirana deminerska oprema.

Info: brTP