Brigada taktičke podrške

Primopredaja deminerske mašine „Digger 250“ Deminerskom bataljonu/brTP

21.11.2014

Na deminerskom radilištu “Tinjaši-1”, mjesna zajednica Lanište, u Brčko Distriktu 19.11.2014. godine, izvršena je primopredaja deminerske mašine za mašinsku pripremu zemljišta “ Digger 250” Deminerskom bataljonu OS BiH od strane Norveške narodne pomoći (NVO).

Ova značajna donacija uručena je od strane Norveške narodne pomoći (NVO) u skladu s Memorandumom za jačanje kapaciteta Norveške narodne pomoći Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH.

Ceremoniji primopredaje deminerske mašine prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac, načelnik Zajedničkog štaba general pukvnik Anto Jelač, zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH za resurse brigadni general Ivica Jerkić, predstavnici brTP i Deminerskog bataljona, te predstavnici „Norveške narodne pomoći“ i DIGGER Fondacije, predstavnici BH MAC-a i gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić.

U ime Ministarstva odbrane zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac se zahvalio predstavnicima NPA na ovoj vrijednoj donaciji, te dodao da će ova mašina biti maksimalno upotrijebljena s ciljem osiguranja svijetlije budućnosti boljeg i sigurnijeg okruženja za građane BiH i život bez mina.

Direktor Norveške narodne pomoći, gdin. Darvin Lisica, je istakao značaj saradnje između nevladine organizacije NPA i MO BiH na jačanju kapaciteta Deminerskog bataljona OS BiH koji ima najbolje i najobučenije deminere u BiH.

Nakon ceremonije uručivanja mašine za MPZ „Digger 250“ za sve prisutne predstavnike organizacije i medije upriličena je prezentacija rada mašine kao i izjava za medije.

U Deminerskom bataljonu brTP u dosadašnjim aktivnostima deminiranja se koristila mašina za mašinsko uznemiravanje zemljišta „DIGGER“ i pokazala je impresivne rezultate deminiranja prilikom uklanjanja vegetacije i standardnog uznemiravanja tla I - IV kategorije na dubini od 250 mm.

Mašina za mašinsko uznemiravanje zemljišta kompanije „Digger DTR“ (Demining Technologies Research) se u sastavu Deminerskog bataljona koristi od 2010. godine.

Ured za odnose s javnošću
Telefon: (033) 286-680, telefaks (033) 286-685,
E-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA