Brigada taktičke podrške

Delegacija Nacionalne garde Maryland posjetila Brigadu taktičke podrške

9.2.2015

Na vojnoj lokaciji kasarne “Rajlovac OS BiH”, 09.02.2015. godine, boravila je delegacija Nacionalne garde Savezne države Maryland, predvođena pukovnikom Collinsom. Delegaciju NG Maryland primio je i komandant Brigade taktičke podrške, brigadir Amir Čorbo.

Cilj posjete je susret sa pripadnicima Bataljona vojne policije koji su zajedno sa predstavnicima Bataljona vojne policije NG Maryland učestvovali u mirovnoj misiji u IR Afganistan. Brigadir Čorbo se zahvalio predstavnicima NG Maryland, koji su prepoznali napore i profesionalnost naših pripadnika u misiji, što “nedvosmisleno pokazuje i sam čin uručivanja pohvala i medalja za tri pripadnika Bataljona vojne policije Brigade taktičke podrške”. On je izrazio želju da se saradnja sa pripadnicima NG Maryland nastavi i u budućnosti, a posebno saradnja u obuci pripadnika Bataljona vojne policije Brigade taktičke podrške sa Bataljonom vojne policije NG Maryland.

Pukovnik Collins se zahvalio brigadiru Čorbi na prijemu, čestitao mu na imenovanju na dužnost Komandanta Brigade taktičke podrške, te ga upoznao sa iskustvima iz misije koje su zajedno realizovali pripadnici Vojne policije NG Maryland sa pripadnicima iz sastava Vojne policije OS BiH. Pukovnik Collins je posebno istakao zalaganje, požrtvovanost, profesionalizam pripadnika OS BiH u izvršavanju postavljenih zadataka, te dodao da su pripadnici Vojne policije OS BiH u svim segmentima bili nerazdvojni, ravnopravni, sastavni dio Bataljona vojne policije NG Maryland. Istaknuto je da je angažovanje naših pripadnika u sastavu Bataljona vojne policije NG Maryland zasigurno “historijski momenat kada je u pitanju saradnja SAD-а i BiH u zajedničkom djelovanju u mirovnim misijama u svijetu.”

Svoje impresije na ovom sastanku je iznio i major Marinko Romić, jedan od tri nagrađena pripadnika Bataljona vojne policije.

Nakon sastanka sa Komandantom Brigade taktičke podrške, delegacija NG Maryland se sastala i sa pripadnicima Bataljona vojne policije Brigade taktičke podrške.

info-brTP