Brigada taktičke podrške

Godišnja analiza protuminskih akcija za 2014. godinu

19.3.2015

Godišnja analiza protuminskih akcija (PMA) za 2014. godinu održana je 18.03.2015. godine u kasarni “Rajlovac OS BiH”, na kojoj je predstavljena realizacija plana PMA za 2014. godinu i plan PMA za 2015. godinu.

Pored predstavnika Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, analizi su prisustvovali i Parlamentarni vojni povjerenik, predstavnici Parlamentarne komisije Skupštine BiH za odbranu i sigurnost, Direktor BH MAC-a, predstavnici Federalne uprave civilne zaštite i Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Ambasade SAD-a, EUFOR-a, UNDP-a te mnogih drugih inozemnih i domaćih institucija.

Prisutne zvaničnike, goste i učesnike Godišnje analize PMA pozdravio je i poželio dobrodošlicu komandant OK OS BiH general major Dragan Vuković. General Vuković se zahvalio svima na prisutnosti ovom važnom događaju, te je posebno istakao zahvalnost na podršci, koju su u procesu deminiranja pružile razne međunarodne i domaće institucije i organizacije.

Kroz svoje izlaganje o realizaciji plana protuminskih aktivnosti za 2014. godinu Načelnik Odjela za deminiranje u OK OS BiH je istakao stepen agažovanja resursa u realizaciji Plana PMA i izvršenja obuke za 2014. godinu.

Realizaciju plana PMA za 2014. godinu sa zaključcima, kao i plan PMA za 2015. godinu, iznio je zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije brigadir Mirsad Ahmić.

U prošloj godini je, zahvaljujući angažmanu pripadnika Deminerskog bataljona OS BiH, pronađeno 1.307 neeksplodiranih ubojnih sredstava - NUS-a, 564 protupješadijske i tri protutenkovske mine na ukupno 69 deminerskih radilišta na području 30 bh. općina.

Svoju zahvalnost svim prisutnim, ali i riječi hvale za uspješno ostvarene rezultate u procesu PMA za 2014. godinu, iznio je i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč.

U povodu godišnje analize PMA, pripadnicima Deminerskog bataljona dodijeljene su stimulativne mjere za profesionalno izvršenje zadataka i datom doprinosu u realizaciji PMA u 2014. godini.

Za sve prisutne organizovan je TT zbor, gdje je izložena oprema kojom Deminerski bataljon vrši deminerske aktivnosti.

Info-brTP