Brigada taktičke podrške

Polaznici Komandno štabnog kursa u posjeti kasarni „Rajlovac OS BiH“

7.5.2015

Polaznici Komandno štabnog kursa, klasa 15-I, u pratnji instruktora, a u okviru planiranog studijskog putovanja, posjetili su 07.05.2015. godine kasarnu “Rajlovac OS BiH”.

Polaznike je u kasarni “Rajlovac OS BiH” u ime komande Brigade taktičke podrške, dočekao pomoćnik načelnika štaba brigade za civilno – vojnu saradnju, pukovnik Admir Delić. Pukovnik Delić je putem informativnog brifinga, upoznao polaznike KŠK sa vojnom lokacijom “Rajlovac OS BiH”, te sa Organizacijsko-formacijskom strukturom Brigade taktičke podrške i ostalim ključnim elementima vezanim za ovu brigadu. U pratnji domaćina polaznici KŠK su imali priliku da prisustvuju završnoj realizaciji vježbe vojnoobavještajnog bataljona, koju su isti sprovodili pod pokroviteljstvom Nacionalne garde Maryland, a u koju su bile uključene i letjelice iz sastava 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane. Na vojnoj lokaciji kasarne “Rajlovac OS BiH” polaznici Komandno štabnog kursa, klasa 15-I, posjetili su i Centar za protuminsko djelovanje i EOD gdje su se upoznali sa sistemom obuke u ovom centru, opremom i sredstvima koje posjeduje ovaj centar kao i sa izloženim eksponatima koji se koriste u realizaciji obuke. Polaznici Komandno štabnog kursa su u sklopu posjete vojnoj lokaciji “Rajlovac OS BiH” obišli i jedinice iz sastava Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane, 2. helikopterski skvadron i bataljon letačke podrške. U ovim jedinicama su se upoznali sa kapacitetima i operativnim djelovanjem jedinica zračnih snaga u podršci kako drugim jedinicama OS BiH tako i civilnih struktura, prvenstveno u pomoći civilnim strukurama u slučaju elementarnih nepogoda. Cjelokupnu sliku ove veoma kompleksne i zahtjevne podrške koju pružaju jedinice zračnih snaga iznio je, putem informativnog brifinga, komandant 2. helikopterskog skvadrona pukovnik Muhamed Hasanović.

Na kraju posjete kasarni “Rajlovac OS BiH” instruktori i polaznici Komandno štabnog kursa, klasa 15-I, su se zahvalili na gostoprimstvu i bogatom sadržaju aktivnosti koje su propratili tokom boravka na ovoj vojnoj lokaciji.

Info – Brigada taktičke podrške