Brigada taktičke podrške

Obuka instruktora Nacionalne Garde Marylanda sa pripadnicima OS BiH

8.5.2015

U kasarni „Rajlovac OS BiH“ u periodu od 04.05. do 07.05.2015. godine, u organizaciji J2 Zajedničkog štaba OS BiH, realizovana je Obuka dubinskog osmatranja (Long Range Surveillance - LRS). Obuku su izvodili instruktori Nacionalne Garde Marylanda sa pripadnicima OS BiH, devet pripadnika Vojnoobavještajnog bataljona Brigade taktičke podrške i sedam pripadnika izviđačkih jedinica pješadijskih brigada.

Obuka se sastojala od teoretske nastave u učionici Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH (ODC) u kasarni „Rajlovac OS BiH“, 04. i 06.05.2015. godine, kao i dvije pokazne vježbe u rejonu kasarne „Rajlovac OS BiH“. Pokazne vježbe su izveli pripadnici voda za dubinsko osmatranje Vojnoobavještajnog bataljona u dane 05. i 07.05.2015. godine. Obuku je otvorio brigadir Mirsad Ahmić, zamjenik komandanta za operacije Operativne komande OS BiH i major Basham ispred Ureda ODC-a Ambasade SAD-a u Sarajevu. Ova obuka predstavlja nastavak veoma uspješne saradnje između Nacionalne Garde Marylanda i OS BiH na polju obuke izviđačkih jedinica i jedinica za dubinsko osmatranje. Posljednje tri godine pripadnici OS BiH bili su uključeni u obuku izviđačkih jedinica Nacionalne Garde Marylanda u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su se upoznali sa najnovijim procedurama za rad izviđačkih jedinica i jedinica za dubinsko osmatranje u OS SAD-a. Na planiranim vježbama pripadnici voda za dubinsko osmatranje Vojnoobavještajnog bataljona brTP su prikazali ono što su naučili od svojih instruktora u SAD-u, kao i procedure dubinskog osmatranja, koje su u skladu sa Doktrinom upotrebe jedinica za dubinsko osmatranje u OS BiH.

Taktičke radnje koje su prikazane su:

- Izdavanje zadatka od strane komandira voda dubinskog osmatranja, analiza i shvatanje zadatka,

- Rad na modernim sredstvima veze (HARRIS),

- Zračno ubacivanje i izvlačenje,

- Tehnike kretanja - prelazak opasnog područja,

- Uspostava i rad na osmatračkoj stanici,

- Uočavanje i otkrivanje ciljeva, te slanje izvještaja,

- Reakcija na zasjedu,

- Debrifing po izvršenju zadatka,

- Komandirski izvještaj prema pretpostavljenoj komandi.

Obuka je realizovana uspješno, svi učesnici su stekli nova i obnovili postojeća znanja, a saradnja sa Nacionalnom Gardom Marylanda se i ovaj put pokazala svrsishodna i izuzetno korisna.

Info-brTP

7 FOTO GALERIJA