Brigada taktičke podrške

Vjerske aktivnosti u organizaciji vojnog muftijstva na vojnoj lokaciji „Rajlovac OS BiH“

15.5.2015

U organizaciji Vojnog muftijstva na vojnoj lokaciji “Rajlovac OS BiH”, 14.05.2015. godine, upriličen je niz vjerskih aktivnosti u povodu Dana džamija i Lejletu'l-miradža.

Povodom Dana džamija, nakon uvodnog izlaganja domaćina brigadnog imama Nihada ef. Zukorlića, prikazan je dokumentarni film „Igmanska džamija“ te promovisana knjiga “Džamija na Igmanu” autora brigadira mr. Zijada Rujanca. U prisuststvu velikog broja pripadnika OS BiH, muslimana, ovom događaju su prisustvovali i Vojni muftija Hadis ef. Pašalić te glavni imam Nesib ef. Hadžić. Promotori knjige “Džamija na Igmanu”, glavni imam Nesib ef. Hadžić i major mr. Šefik Ćimpo ukazali su na poruku koju je nosila izgradnja ove džamije, a to je obnova duhovnosti i nade u bolje sutra. Naime, u izuzetno teškom vremenu skupljeno je snage i volje da se na rušenje odgovori gradnjom, da se na razaranje odgovori stvaranjem, a sve te poruke u sebi je nosila izgradnja džamije na Igmanu. 

U povodu Lejletu'l-miradža, noć uzdignuća Muhammeda a.s. u najviše nebeske sfere, u mesdžidu kasarne “Rajlovac OS BiH” upriličeno je druženje sa Kur′anom. Nakon klanjanja podne namaza, pručenog ašereta od strane domaćina Nihada ef. Zukorlića i uvodnog obraćanja glavnog imama Nesiba ef. Hadžića, koji je izrazio dobrodošlicu prisutnim, posebno hfz. Ismetu ef. Spahiću, te najavio učaće Kur′ana. U prisutstvu velikog broja vjernika, odlomke iz Kur′ana su učili eminentni učaći hfz. Aldin ef. Hodžić - bataljonski imam, Mubin ef. Neimarlija - imam u Bačićima, hfz. Omer ef. Zulić – profesor u Gazi Husref-begovoj medresi i Resul ef. Alić - imam u Doglodima.

Nakon učenja odlomaka iz Kur′ana vjernicima se u mesdžidu kasarne “Rajlovac OS BiH” obratio i hfz. Ismet ef. Spahić koji je istakao značaj i poruku Lejletu'l-miradža te se u svom prigodnom predavanju osvrnuo kako na vjerske tako i na historijske karakteristike ovog veoma značajnog događaja za poslanika Muhammeda a.s., ali i njegovog umeta.

Vojni muftija Hadis ef. Pašalić se u svom obraćanju prvenstveno zahvalio domaćinu Nihadu ef. Zukorliću na dobroj organizaciji te istakao nadu da će, uz pomoć i podršku komandanta lokacije brigadira Amira Čorbe, obilježavanje Lejletu'l-miradža na ovoj vojnoj lokaciji preći u tradiciju.

Obilježavanje Lejletu'l-miradža u mesdžidu kasarne “Rajlovac OS BiH” završeno je učenjem ašereta od strane brigadnog imama Harisa ef. Hadžića te dovom koju je proučio hfz. Ismet ef. Spahić.

Info-brTP