Brigada taktičke podrške

Primopredaja deminerskog projekta vojnog skladišta „Krupa“ u općini Hadžići

15.5.2015

Pripadnici OS BiH iz sastava Deminerskog bataljona su 21.05.2015. godine uspješno završili projekt deminiranja lokaliteta deminerskog radilišta skladište VB „Krupa“ u općini Hadžići. Deminerske aktivnosti na ovoj lokaciji su se odvijale kroz dva deminerska projekta i to „Krupa1“ i Krupa 2“ i iste su otpočele 2014. godine.

Deminirana površina deminerskog projekta „Krupa 2“ je, uz prisustvo predstavnika BH MAC-a,  predata krajnjem korisniku Glavnoj logističkoj bazi Komande logistike dok će deminerski projekat „Krupa 1“ biti predana naknadno.

Na ovim zadacima angažovana su bila dva tima za manuelno deminiranje iz sastava Voda za deminiranje vojnih objekata/deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške.

Na deminerskom radilištu „Krupa 2“ deminirana je površina od 29 128 m2 i na ovom deminerskom radilištu nije bilo pronađenih minsko eksplozivnih sredstava. Deminirana  površina deminerskog projekta „Krupa 1“ je 75 995 m2, a tokom realizacije deminerskih aktivnosti na ovom deminerskom radilištu pronađeno je i uništeno 24 komada PPM (protupješadijskih mina) i 364 komada NUS-a.

Teren na ovim deminerskim radilištima, u krugu skladišta „Krupa“, se odlikuje velikim nagibom zemljišta, gustom vegetacijom i sa velikom zasićenosti metalom što je usložnjavalo rad deminera u radnim stazama.

Info-brTP