Brigada taktičke podrške

Učešće pripadnika čete za NUS i Privremenog Centra za PMD i EOD na međunarodnoj vojnoj vježbi u Grčkoj

20.5.2015

Pripadnici iz sastava čete za NUS na čelu sa poručnikom Mirsadom Alibegovićem iz sastava Privremenog Centra za PMD i EOD su, 17.05.2015. godine upućeni na učešće u realizaciji zajedničke vojne vježbe u Republici Grčkoj.

Realizacija vojne vježbe FTX-C- IEDB (borba protiv improvizovanih sredstava) je planirana da se realizuje u vremenskom periodu od 18.05. do 22.05.2015. godine u Loutrakiju R. Grčka. Pored pripadnika OSBiH na vježbi će učestvovati jedinice OS Srbije i OS R. Grčke.

Cilj realizacije vojne vježbe jeste razmjena iskustva, interoperabilnosti između zemalja učesnika incijative B9 (Forum B9 je platforma koju su 2007. formirale zemlje regiona kako bi unaprijedile vojnu saradnju obuke i obrazovanja, organiziranja zajedničkih vojnih vježbi, te izrade procjena asimetričnih prijetnji na Balkanu, a radi dostizanja neophodnog nivoa interoperabilnosti, odnosno zajedničkog i koordiniranog djelovanja u različitim situacijama).

Pripadnici EOD jedinice iz sastava Deminerskog bataljona/brTP će još jednom na međunarodnoj vježbi prezentirati nivo obučenosti i znanja koje su stekli u proteklom periodu.

Info-brTP