Brigada taktičke podrške

Međunarodna vježba „Balkan Response 2015“

28.5.2015

Nakon opsežnih i višemjesečnih priprema, ABHO tim za izviđanje iz sastava čete ABHO/brTP je 24.05.2015. godine upućen u Kruševac, Republika Srbija, sa zadatkom učešća na međunarodnoj vježbi „Balkan Response 2015“.

Četveročlani tim predstavlja OS BiH u navedenoj multinacionalnoj FTX/LIVEX vježbi na temu „Spasilačka operacija u uslovima hemijske kontaminacije nastale terorizmom, hemijskim oružjem i hemijskim akcidentima“.

Cilj vježbe je ojačavanje regionalne saradnje kroz zajedničku obuku učesnika u procedurama reagiranja na hemijsku kontaminaciju i uklanjanja njenih posljedica. Konceptualno „Balkan Response 2015“ je vježba multinacionalne jedinice četnog nivoa u kojoj se pojedinci, timovi i jedinice angažiraju na realizaciji zadataka i supozicija iz oblasti ABHO izviđanja, detekcije, analize, dekontaminacije, medicinskog zbrinjavanja, kao i istražnih radnji vezanih za upotrebu hemijskog oružja.  

Okosnicu vježbe čine učesnici iz sastava OS zemalja regiona: BiH, Crna Gora, Mađarska, Makedonija, Slovenija, Srbija, te pripadnici MUP-a R. Srbije, vatrogasno – spasilačkih jedinica, Crvenog Krsta i drugih nevladinih organizacija, kao i međunarodne organizacije predvođene Inspektoratom Organizacije za zabranu hemijskog oružja – OPCW. Najavljen je i dolazak velikog broja posmatrača iz Bjelorusije, Brazila Hrvatske, Nigerije, Portugala, Španije, te predstavnika European Defense Agency (EDA) i US EUCOM-a.Važno je reći da je scenarijem vježbe pored simulacijskih nastavnih sredstava za imitaciju dejstva hemijskog oružja predviđena kontrolirana i usmjerena upotreba stvarnih toksičnih hemikalija iz grupe plikavaca (S – iperit) i nervno–paralitičkih VX toksičnih hemikalija.

Info-brTP