Brigada taktičke podrške

Prikaz taktičke osposobljenosti

17.6.2015

Drugi helikopterski skvadron (2. HS) Brigade zračnih snaga Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), 16.06.2015. godine, je na poligonu u kasarni "Rajlovac" (Sarajevo) izveo taktičko-pokaznu vježbu, demonstrirajući najviši stepen profesionalizma i osposobljenosti za izvršenje najsloženijih zadataka u sklopu vlastite misije.

U realizaciji vježbe pod nazivom "Prikaz taktičke osposobljenosti“ učestvovale su posade pet helikoptera (tri tipa UH-1H i dva Mi-8 MTV), kao i specijalisti Službe traganja i spašavanja - STS. Scenarij taktičko-pokazne vježbe obuhvatio je, među ostalim, spašavanje povrijeđenog, njegovo zbrinjavanje i sigurnu evakuaciju te simuliranje požara, odnosno njegovo gašenje uz korištenje velike posude s vodom (vedra), pričvršćene sajlom za trup helikoptera. Uslijedila je demonstracija taktičko-tehničkih sposobnosti helikoptera i vrhunske uvježbanosti i umješnosti njihovih posada, uključujući nadlijetanje, različite letačke figure, te veoma zahtjevne postupke u sklopu grupnog letenja.

Uz dobrodošlicu iskazanu u povodu uspješno izvedene vježbe, komandant 2. HS-a Brigade zračnih snaga OS BiH pukovnik Muhamed Hasanović novinarima je kazao da je ova vježba rezultat redovne letačke obuke te da je ujedno i provjera postignuća ostvarenih u sklopu individualne i timske, odnosno kolektivne obuke.

Sumirajući vlastite utiske u vezi s izvedenom vježbom, pilot helikoptera, kapetan Amir Muminović i potporučnik Dario Milanović, pripadnik 2. HS-a koji je završio specijalističku obuku u oblasti traganja i spašavanja, kazali su da je vježbi prethodila veoma zahtjevna teorijska i praktična obuka.

Inače, vježba je realizirana nakon intenzivnog provođenja obuke u Jedinici (letačke obuke, obuke specijalista STS-a, tehničkog kadra...), a radi prezentacije sposobnosti i spremnosti za izvršenje konkretnih zadataka.

Izvođenju vježbe prisustvovali su visoki dužnosnici Ministarstva odbrane i OS BiH te brojni gosti i zvanice. 

Info- brZS i PZO 

5 FOTO GALERIJA