Brigada taktičke podrške

Ceremonija primopredaje doniranih inžinjerijskih sredstava od strane NR Kine

23.7.2015

Ceremonija primopredaje doniranih inžinjerijskih sredstava Oružanim snagama Bosne i Hercegovine od strane Narodne Republike Kine održana je 23.07.2015. godine u kasarni „Rajlovac OS BiH“.

Domaćin ceremonije, i potpisnik cetrifikata o primopredaji ispred Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, bila je ministrica odbrane Marina Pendeš. Pored ministrice odbrane ovoj ceremoniji prisustvovali su i zamjenik ministra odbrane dr. Emir Suljagić, zamjenik NZŠ OS BiH za operacije general major Mirko Tepšić, zamjenik komandanta za operacije OK OS BiH brigadir Mirsad Ahmić, komandant Brigade taktičke podrške brigadir Amir Čorbo te mnogi drugi visoki dužnosnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U ime donatora, Narodne Republike Kine, potpisnik cetrifikata o primopredaji bio je ambasador NR Kine u Bosni i Hercegovini Nj.E. Dong Chunfeng, a samoj ceremoniji su, pored Nj.E., prisustvovali i vojni ataše NR Kine brigadir Liu Xingjiang i pomoćnik vojnog atašea pukovnik Zang Zizhe.

Na samoj ceremoniji primopredaje inžinjerijskih sredstava prvi se je skupu obratio ambasador NR Kine u Bosni i Hercegovini Nj.E. Dong Chunfeng koji je pozdravio sve prisutne i ukazao na značaj ove donacije Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u cilju podizanja njihove sposobnosti i operativnosti, prvenstveno u pomoći civilnim strukturama u Bosni i Hercegovini. Nj.E. Dong Chunfeng je napomenuo da je prvi dio doniranih sredstava u inžinjerijskim mašinama, koji je već nekoliko godina u funkciji i na terenu, imao veliki značaj u pomoći koje su Oružane snage Bosne i Hercegovine pružile nakon velikih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu tokom prošle godine.

Ministrica odbrane gospođa Marina Pendeš je istakla da je velika čast biti domaćin jedne ovakve ceremonije te ukazala na značaj ove donacije u jačanju operativnosti i kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hecegovine. Ministrica odbrane je također naglasila i činjenicu da je prethodna donacija u inžinjerijskim mašinama od strane NR Kine imala veliku ulogu u pružanju pomoći civilnim strukturama u prethodnim godinama, a posebno u angažovanju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tokom pružanja pomoći u spašavanju i otklanjanju posljedica velikih poplava u Bosni i Hercegovini u 2014. godini. Gospođa Marina Pendeš je istakla da će i inžinjerijska sredstva koja su danas predata Oružanim snagama Bosne i Hercegovine biti odmah upućena na pružanje pomoći civilnim strukturama diljem Bosne i Hercegovine. Ministrica odbrane gospođa Marina Pendeš se na kraju još jednom zahvalila na ovoj vrijednoj donaciji koja predstavlja veoma važan segment u nastojanju da Oružane snage Bosne i Hercegovine budu faktor sigurnosti kako u regiji tako i u svijetu.

Nakon obraćanja ambasadora NR Kine u Bosni i Hercegovini Nj.E. Dong Chunfeng i ministrice odbrane gospođe Marine Pendeš uslijedila je sama ceremonija potpisivanja cetrifikata o primopredaji inžinjerijskih sredstava Oružanim snagama Bosne i Hecegovine.

U znak zahvalnosti, nakon potpisivanja cetrifikata, uručene su zahvalnice od strane ministrice odbrane gospođe Marine Pendeš i zamjenika NZŠ OS BiH za operacije general majora Mirka Tepšića ambasadoru NR Kine u Bosni i Hercegovini Nj.E. Dong Chunfeng i vojnom atašeu NR Kine brigadiru Liu Xingjiang.

Na kraju ceremonije upriličena je izjava za medije od strane ministrice odbrane gospođe Marine Pendeš i ambasadora NR Kine u Bosni i Hercegovini Nj.E. Dong Chunfeng nakon koje su, u pratnji svih prisutnih, obišli donirana inžinjerijska sredstva na vojnoj lokaciji „Rajlovac OS BiH“.

Info-brTP

22 FOTO GALERIJA