Brigada taktičke podrške

Inžinjerijski radovi u općinama Čapljina i Široki Brijeg

31.7.2015

Inžinjerijski bataljon Brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH sa četiri inžinjerijske mašine, od 22.07. do 31.07.2015. godine, u mjestu Prebilovci, općina Čapljina, realizuje zemljišne radove na građevinskom uređenju oko hrama Vaskrsenja Hristovog. Također, pripadnici inžinjerijskog bataljona Brigade taktičke podrške su 27.07.2015.godine započeli radove i na sanaciji puta i parking prostora na prostoru općine Široki Brijeg.

Značaj ovih radova se ogleda u tome što su pripadnici inžinjerijskog bataljona uključeni u jedan važan projekat za mještane ovog kraja, a koji se odnosi na obnovu i izgradnju memorijalnog kompleksa u znak sjećanja na nedužne žrtve srpske nacionalnosti iz II svjetskog rata.

Pored inžinjerijskog bataljona Brigade taktičke podrške u ovim radovima učestvuju i građevinske firme iz Trebinja, Ljubinja, Čapljine, Gruda i Nevesinja kao i pripadnici  4. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Dakle, ovo predstavlja jedan zajednički projekat i poduhvat civilnih i vojnih struktura u unapređenju suživota svih stanovnika ovog dijela Bosne i Hercegovine. Jerej Marko Vujačić, predstavnik Srpske pravoslavne crkve na izvođenju ovih radova, istakao je veliko zalaganje i doprinos pripadnika inžinjerijskog bataljona u ovom projektu i izrazio veliku zahvalnost Oružanim snagama Bosne i Hercegovine na razumijevanju i odazivu da učestvuju u radovima oko hrama Vaskrsenja Hristovog. Jerej Marko Vujačić je napomenuo da su vojnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nesmanjenim tempom radili u teškim vremenskim uslovima i kada je temperatura dostizala i vrijednosti preko 40ºС. Jerej Vujačić je siguran da je udio pripadnika inžinjerijskog bataljona iznimno velik u cilju pravovremenih priprema za otvaranje ovog kompleksa koji je planiran za 08. avgust 2015. godine, jer se očekuje i više hiljada posjetilaca na taj dan.

Istovremeno sa realizacijom radova na uređenju oko hrama Vaskrsenja Hristovog u mjestu Prebilovci pripadnici inžinjerijskog bataljona Brigade taktičke podrške su u ponedjeljak 27.07.2015. godine započeli radove na sanaciji puta i parking prostora na prostoru općine Široki Brijeg. Ovdje se radi o sanaciji prilaznog puta do „Vojnog groblja mira“ i uređenju parkig prostora oko novoizgrađene kapele. Na ovim radovima nagažovano je 12 vojnih lica, 3 inžinjerijske mašine i 5 kamiona te je planirano 30 radnih dana za realizaciju navedenih radova.

Ovo su samo neke od aktivnost koje trenutno realizuje inžinjerijski bataljon Brigade taktičke podrške, a već u toku narednog mjeseca očekuje se otvaranje radilišta na nekoliko drugih lokacija u sklopu aktivnosti na pomoći lokalnoj zajednici. Pripadnici inžinjerijskog bataljona Brigade taktičke podrške na konkretan način pokazuju da su spremni da pruže pomoć lokalnoj zajednici širom Bosne i Hercegovine i podignu ugled Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u cjelini.

Info-brTP

3 FOTO GALERIJA